Inteligența artificială a generat fotografia cu Trump în arest

După cum probabil ai văzut deja, punerea sub acuzare a lui Trump este cea mai importantă știre a acestei săptămâni – situație de înțeles, fiind primul președinte al SUA care este adus în fața justiției.

Din acest motiv, aducerea sa în sala de judecată a fost un proces care a primit multă atenție. Iar acolo unde există atenție, ar putea exista și loc pentru dezinformare.

Unii internauți au speculat că el va fi procesat ca orice inculpat și că i se va face o poză de identificare și i se vor lua și amprentele digitale. O postare pe o rețea de socializare a susținut că a devenit realitate, potrivit Newsweek.

Un tweet postat pe 4 aprilie 2023, vizualizat de aproape 800 de mii de ori până să fie șters, arată ceea ce pare a fi Donald Trump purtând un top albastru pentru o fotografie de tip mugshot. Descrierea afirmă: „La un nivel de la 1 la 10, cât de fericit ești că Trump a fost ARESTAT?”.

Fact Check-Image purporting to show Donald Trump mugshot is AI-generated | Reuters

O fotografie care nu a fost făcută

Cu toate acestea, autoritățile nu l-au fotografiat pe Trump. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că a primit un tratament special ca fost președinte, ci pentru că, în calitate de fost președinte, fotografia sa este practic peste tot. Toată lumea îl cunoaște deja pe Trump, așa că de ce să faci o fotografie folosită în scopuri de identificare când fața sa este cunoscută de absolut toată lumea?

Acest aspect a fost subliniat și de unul dintre avocații săi. Alina Habba a susținut că: „Fotografiile de identificare sunt pentru ca oamenii să recunoască cine sunt. El [Trump – n.r.] este cea mai recunoscută față din lume, ca să nu mai vorbim de țară în acest moment, așa că nu este nevoie de așa ceva. Nu este nevoie de teatru”. 

Toate detaliile vizitei la tribunal au fost negociate anterior între echipa juridică a lui Trump și reprezentanții districtuali. Un alt avocat al fostului președinte american a declarat, înaintea vizitei de la New York, că „președintele nu va fi încătușat”.

„În ceea ce privește o poză de identificare, o plimbare a infractorului, așa cum am spus, sunt sigur că vor încerca să se asigure că vor obține ceva bucurie din asta, făcându-l să defileze. Dar cred că aceasta este o situație diferită. Sunt o mulțime de grupuri implicate aici și nu cred că vor permite ca acest lucru să devină un circ, pe cât de mult este omenește posibil”, a declarat Joe Tacopina.

Poza de identificare a lui Donald Trump, creația inteligenței artificiale

Fotografia apărută online este rezultatul unor platforme de inteligență artificială text-imagine.

Acest lucru a fost confirmat și de unul dintre jurnaliștii BBC care investighează dezinformarea, Shayan Sardarizadeh. Acesta a comentat sub tweet-ul care arăta fotografia cu Trump, spunând că „este generată de inteligența artificială și este falsă”.

Un indiciu în acest sens ar putea fi aspectul pielii. În imaginea falsă, lipsesc detalii care sunt comune la oameni, cum ar fi aspectul porilor dilatați, ridurile și decolorarea pielii.

În plus, Trump a purtat un costum albastru la tribunalul din Manhattan. În imagine, el poartă un simplu tricou albastru.

Iar ultimul detaliu care îl trădează sunt literele din spatele lui, care par a fi complet aleatorii și, în unele cazuri, chiar greșite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *