Șantajul nuclear, o armă eficientă de-a lungul istoriei. Putin încearcă și el această strategie

Arma nucleară este una dintre cele mai de temut arme pe care le deține rasa umană. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, a fost folosită doar de câteva ori, deoarece amenințarea cu distrugerea nucleară a fost la fel de eficientă. Chiar dacă a fost folosită mai ales în timpul Războiului Rece – în special până la criza rachetelor nucleare din Cuba – ca o modalitate de descurajare a celeilalte părți, am văzut în ultima vreme strategii similare.

Vladimir Putin a folosit-o nu o singură dată de la invazia rusă în Ucraina și a devenit unul dintre cele mai discutate și dezbătute public aspecte ale războiului. Cu toate acestea, experții în dezinformare și în domeniul militar consideră că lumea occidentală ar trebui să aleagă cu grijă modul în care să  abordeze aceste amenințări, deoarece acordarea unei atenții prea mari ar ajuta planurile imperialiste ale lui Vladimir Putin.

Dar, mai întâi, ar trebui să aruncăm o privire la cum și când a fost folosit șantajul nuclear.

Șantajul nuclear a fost folosit mult mai des decât armele nucleare

Singurele două utilizări ale armelor nucleare au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când SUA le-a folosit pentru a face Japonia să capituleze. Nu același lucru se poate spune despre șantajul nuclear, care a fost folosit imediat după război de către SUA, la început, în timpul Războiului din Coreea (deși se crede că aceeași tactică a fost folosită de președintele Truman împotriva sovieticilor în legătură cu Iranul).

La 8 iunie1984, presa americană a relatat că documentele desecretizate în acea zi oferă detalii despre o decizie a administrației președintelui Dwight D. Eisenhower din 1953 de a folosi bombe atomice în Coreea de Nord și în China comunistă, dacă va fi necesar, pentru a pune capăt Războiului din Coreea, potrivit unui articol din The New York Times. Mai mult, Administrația Eisenhower definea planurile de utilizare a armelor nucleare în cazul în care conflictul ar fi fost reluat.

Însă Truman a fost primul în a cărui perioadă s-a discutat despre utilizarea armelor nucleare. La 30 noiembrie 1950, președintele Harry S. Truman anunța, în cadrul unei conferințe de presă, că este pregătit să autorizeze utilizarea armelor atomice pentru a obține pacea în Coreea, în condițiile în care China se alăturase forțelor nord-coreene în atacurile lor asupra trupelor Națiunilor Unite de pe teritoriul Coreei de Sud.

De atunci, șantajul nuclear a fost folosit de multe ori. În 1956, în timpul crizei de la Suez, mareșalul sovietic Nikolai Bulganin notifica guvernele francez, britanic și israelian că Uniunea Sovietică este pregătită să folosească toate formele moderne de armament distructiv pentru a opri intervenția militară occidentală în Egipt.

În scrisoarea adresată prim-ministrului britanic, Bulganin întreba retoric: „În ce situație s-ar afla Marea Britanie dacă ar fi atacată de state mai puternice, care posedă toate tipurile de arme distructive moderne? Iar astfel de țări ar putea, în prezent, să se abțină de la a trimite forțe navale sau aeriene pe coastele Marii Britanii și să folosească alte mijloace – de exemplu, rachete”.

De la sfârșitul Războiului Rece, amenințările cu utilizarea armelor nucleare au fost limitate: în timpul Războiului din Golf, în legătură cu Taiwan și Hong Kong (în anii ’90 și 2000) și de către Donald Trump la adresa Coreei de Nord, după apariția unui comunicat de presă în care se afirma că „un buton nuclear se află în permanență pe biroul lui Kim Jong-un”. 

Și, cel mai recent, de către Vladimir Putin.

Occidentul, șantajat cu distrugerea nucleară a Ucrainei

În aprilie, la aproape două luni după ce trupele rusești au invadat Ucraina, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un membru de rang înalt al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat că țara va consolida aprovizionarea enclavei Kaliningrad cu arme de distrugere în masă, dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO.

Înainte de asta, la doar trei zile de la începutul războiului, Vladimir Putin a ordonat armatei sale să pună în alertă maximă forțele de descurajare nucleară ale Rusiei.

Și lista continuă. Iată câteva dintre amenințările cu atacuri nucleare făcute de Putin sau de oficiali ruși:

   • Prezentatorul TV Dmitri Kiselyov (aceeași persoană care a spus într-o altă emisiune că vaccinul COVID de la AstraZeneca va transforma oamenii în maimuțe) s-a lăudat cu capacitatea dronei nucleare subacvatice Poseidon de a „scufunda insulele britanice în adâncurile mării”, transformându-le într-un „deșert radioactiv”.

   • Cu o săptămână înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei (9 mai), Margarita Simonyan, șefa postului de televiziune RT, condus de Kremlin, a declarat: „Cel mai incredibil rezultat, acela că toate acestea se vor încheia cu un atac nuclear, mi se pare mai probabil decât celălalt curs al evenimentelor”. Prezentatorul a intervenit: „Noi vom merge în ceruri, iar ei vor crăpa pur și simplu”.
   • Pe 21 septembrie, Putin anunța o mobilizare parțială, amenințând, de asemenea, cu represalii nucleare: „Celor care își permit astfel de afirmații în ceea ce privește Rusia, vreau să vă reamintesc că și țara noastră dispune de diverse mijloace de distrugere, și pentru componente separate și mai moderne decât cele ale țărilor NATO, iar atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem. Nu este o cacealma”, a declarat el, la o zi după ce regiunile controlate de Rusia în estul și sudul Ucrainei au anunțat că intenționează să organizeze „referendumuri” în acest weekend pentru a deveni parte a Rusiei.

Cum ar trebui abordat șantajul nuclear

Ca orice alt tip de șantaj, experții sunt de părere că acesta nu ar trebui să fie legitimat de îndeplinirea cererilor. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Jakub Kalensky, de la Centrul european de excelență pentru contracararea amenințărilor hibride (Hybrid CoE), care este, de asemenea, unul dintre fondatorii grupului operativ East StratCom al UE, consideră că, deși „amenințarea unui atac nuclear este, evident, ceva absolut oribil”, nu trebuie să dăm apă la moară Rusiei.

„Chiar nu vreau să cădem în capcană și să începem să discutăm despre ce se întâmplă dacă Putin o face [folosește arme nucleare], pentru că eu cred că acest lucru nu face decât să-l ajute pe Putin în munca sa de a răspândi frica de consecințele opoziției față de agresiunea ilegală, criminală și genocidară a Kremlinului”, a declarat expertul ceh în dezinformare.

Mai mult, el consideră că războiul informațional început de Putin a fost eficient pentru Rusia în atingerea unora dintre obiective de-a lungul anilor: „Mă tem că războiul de dezinformare al Rusiei este foarte competent, foarte abil și poate obține rezultate masive și mă tem că au reușit uneori să influențeze modul în care am încadrat dezbaterea – vocile care spun că «cu cât sprijini mai mult Ucraina, cu atât mai mari vor fi problemele, că Rusia se va supăra și va face ceva teribil»”.

Cu toate acestea, Kalensky spune că mașina de dezinformare rusă a făcut recent unele greșeli, citând un articol din Meduza care descrie noile linii de propagandă trasate de Kremlin cu privire la războiul din Ucraina.

2 Comentarii

 1. „Unui magar trebuie sa-i dai un magar mai mare”
  Amenintarile nucleare ruse de orice fel trebuie sa primeasca drept raspuns amenintari cu anihilarea nucleara totala a rusiei.
  Punerea in alerta a fortelor nucleare ruse trebuie sa primeasca drept raspuns punerea in alerta a fortelor nucleare NATO.
  O detonare nucleara rusa oriunde pe glob trebuie sa primeasca drept raspuns o detonare nucleara de dublul puterii celei ruse.
  rusul stie doar de frica, astfel se cere singur sa fie tinut in frica fara absolut nici un menajament.

 2. Pt oameni – deși n’o trâmbițează zilnic – esența vieții se bazează sau „se trage” dintr-o amoebă; care, la rândul ei – dintr-o îngrămădire de stringuri, adunate la întâmplare.

  Pt ei (pt mulți dintre ei, ca cei precum autorii articolului din engleză) Hazardul, întâmplarea sunt o condiție a vieții sinequanon.
  Încât, atunci când intervine „Ordinea” ca Principiu al Vieții, parcă se simt stânjeniți/deranjați de această Ordine – Hazardul fiind temelia „teoriei” lor. Care „teorie”, la rândul ei, este de fapt teoria unuia care defeca și urina și totuși și-a permis să enunțe o definiție a Vieții și implicit a umanității, a Istoriei (numind-o Evoluție)..

  În acest caz – dacă tot venim „din nimic”/de nicăieri, spre nicăieri – te întrebi: „ce rost ar mai avea blamarea unuia ca Putin, sau a Rusiei”? În acest caz nu mai merg „toate la grămadă” când intervin „factori” precum nedreptatea durerea sau moartea?
  Atunci – brusc există Ordine? Iar pt unii – și Creator?! Numai atunci?..

  Ideea e că oamenii nu cred că sunt creați – și prin urmare creaturi – și nici că Cel care i-a creat – le-a vorbit, lor, întregului, ca rasă umană!

  Dumnezeul lui Israel – Creatorul a tot ce există – din vremuri străvechi, a dat înștiințări prin Cuvântul Său, Biblia cu privire la CE ANUME se va întâmpla în viitor.
  Viitorul și/sau Istoria fiind conduse de El și nicidecum de „teoria” ăluia („care defeca/transpira/obosea și la urmă a murit”)!
  Iar în Cuvântul Său, Biblia, observăm că ceea ce trăim acum – ce urmează să se întâmple – a fost trasat de dinainte, cu exactitate.

  Și anume:

  „Babilonul va cădea” „într-o singură zi” iar „domnul Roșului va deveni Căpetenia multor popoare” – Apocalipsa Cap. 18/NT, Ezechiel 38/VT ș.a.
  Sunt înștiințări date de Sus, de la Dumnezeul lui Israel că SUA va fi distrusă nuclear de Rusia și China fără ca statul american să mai apuce să mai dea o retaliere semnificativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *