Rusia și Iran ar deține datele de contact ale unor alegători americani și ar încearca să îi influențeze
Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, directorul Serviciilor Naționale de Informații a ieșit public într-o conferință de presă pentru a atrage atenția asupra pericolului la care unii alegători sunt expuși, în contextul în care Rusia și Iran ar fi aflat unele date personale ale alegătorilor americani.
John Ratcliffe susține că cei doi actori statali se folosesc de informațiile private, precum adresele de e-mail, pentru a induce o stare de neliniște publicului, informează The Guardian.
„Am văzut deja Iranul trimitând e-mailuri falsificate, menite să intimideze alegătorii, să incite la tulburări sociale și să afecteze președintele Trump”, a declarat acesta.
Rusia și Iran ar fi obținut adresele de mail din listele de înregistrare a alegătorilor, care conțin informații personale (adresa de domiciliu, date de contact), precum și afilierea politică.
Votul americanilor, în pericol?
În trecut, atât Trump cât și alte figuri republicane au afirmat că alegerile sunt în pericol, întrucât procesul electoral nu se va desfășura cum trebuie. Printre altele, liderul de la Casa Albă a susținut că voturile nu vor fi numărate și că buletinele de vot pot fi date la o parte cu ușurință.
Ratcliffe a apreciat ceva similar la rândul său, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o. Acesta a afirmat că Iranul distribuie conținut video „pentru a implica faptul că indivizii ar putea arunca buletine de vot frauduloase, inclusiv din străinătate”.
Totuși, afirmațiile făcute de către cel mai important om din SUA au stârnit neîncrederea publicului în procesul electoral. Îngrijorările privind numărul de persoane care vor ieși să voteze sunt întemeiate, existând doi factori majori: criza de coronavirus, precum și erodarea încrederii alegătorilor în procesul democratic.
Conferința, văzută cu scepticism
Anunțul directorului Comunității de Informații a SUA a stârnit un val de reacții din partea democraților, care susțin că poziția lui Ratcliffe l-ar favoriza pe liderul de la Casa Albă prin inducerea unui sentiment de nesiguranță publicului.
„Am avut impresia puternică că a fost mult mai degrabă să submineze încrederea în alegeri și să nu vizeze nicio figură anume, ci mai degrabă să submineze izvorul democrației noastre”, a afirmat liderul senatorilor democrați, într-o intervenție televizată.
Nici integritatea lui John Ratcliffe nu stă mai bine, dat fiind faptul că devăluirile publice făcute de acesta în ultima vreme ar susține afirmațiile făcute de liderul de la Casa Albă în timpul campaniei sale.
De exemplu, în această săptămână, directorul Serviciilor Naționale de Informații a afirmat la un post de televiziune că nu există dovezi că scandalul mail-urilor lui Hunter Biden ar fi orchestrat de Rusia. FBI, agenția care ar investiga dacă există eventuale legături ruse cu incidentul, a afirmat ulterior că nu are nimic de adăugat la afirmațiile făcute de Ratcliffe.
Articole asemănătoare
Aplicația care te învață să depistezi fake news
O isterie nefondată: variola maimuței nu este Covid 2.0
CNA cataloghează demersul AUR anti-presă drept „o încercare de intimidare a jurnaliștilor”
Blogger rus foarte critic cu autoritățile, condamnat la șase ani de închisoare
Noile reguli de utilizare ale WhatsApp, denunțate la Comisia Europeană