Un joc din 1999 stârnește teoria conspirației. De ce “Omikron: The Nomad Soul” nu are legătură cu noua variantă de COVID-19

La începutul răspândirii SARS-CoV-2 în lume, cea mai populară teorie a conspirației pe care românii au îmbrățișat-o era legată de cuvântul “coronavirus”. Pe social media s-au viralizar postări care susțineau că pandemia este o făcătură întrucât pe etichetele unor produse de curățare apărea și cuvântul “coronavirus” – fără să realizeze că există mai mulți viruși din aceeași familie.

Acum, povestea se repetă. Doar că de această dată, este vorba de un joc de aventură pe calculator și consolă. Este vorba de Omikron: The Nomad Soul, un joc lansat în 1999.

Ne întoarcem la Bill Gates

Unul dintre utilizatorii care a ajutat la popularizarea teoriei afirma: „«Omicron» era numele unui joc video din 1999 de la Microsoft (Bill Gates) despre demoni care se prefac oameni și le recoltează sufletele… Voi lăsa asta chiar aici”, conform AFP.

Această teorie a conspirației are mai multe substraturi: în primul rând, are legătură cu potriveala de nume dintre orașul fictiv din joc și denumirea celei mai recente variante de COVID-19, Omicron, iar faptul că numele companiei Microsoft (și implicit al lui Bill Gates) are și ea cea mai mică legătură cu jocul a ajutat teoria să devină una populară.

Însă, așa cum a explicat contul oficial de Facebook RO Vaccinare și site-urile de fact checking internaționale, nici Microsoft și nici Bill Gates nu au fost implicați în dezvoltarea jocului. “Omikron: The Nomad Soul” a fost creat de dezvoltatorul de jocuri video Quantic Dream, companie fondată în 1997 de regizorul francez David Cage. Jocul nu a fost lansat de Microsoft, ci pentru Microsoft Windows.

Însă numele lui Gates este un magnet pentru teorii ale conspirației. De-a lungul timpului, aceata a fost acuzat că este pedofil, că a conspirat la crearea unei arme prin care oamenii să nu mai facă copii și, desigur, că face parte dintr-o organizație ultra-secretă, care conduce lumea din umbră.

De ce jocul alimentează teoria conspirației

Caracterul distopian și anti-guvern reprezintă două dintre temele principale ale jocului, fiind astfel un magnet pentru teorii ale conspirației.

Caracterul jucat de David Bowie are mai multe replici care ne duc cu gândul la discursul conspiraționist de astăzi. „Treziți-vă, oameni din Omikron”, spune personajul lui Bowie, avertizând că sunt transformați în marionete guvernamentale. „Alăturați-vă celor treziți și ridicați-vă pentru a lupta pentru libertate. Împreună putem câștiga.”

În ceea ce privește numele jocului (și al orașului unde se petrece acțiunea) și cel al noii variante a COVID-19, nu există nicio legătură. Organizația Mondială a Sănătății a decis să folosească litere din alfabetul grecesc pentru a evita stigma asociată locurilor unde apar aceste noi variante.

Faptul că jocul seamănă cu litera grecească nu înseamnă nimic: în fapt, numele de Omicron a fost dat de secole de astronomi unor stele, precum Omicron Persei sau Omicron Centauri. Mai mult, una dintre planetele care apar în serialul animat Futurama este Omicron Persei 8, conform PolitiFact. 

5 Comentarii

 1. S-o creadă Mutu care nu mai joacă la Chealsea. Cum să nu mai aibă legătură, păi ce, o contraziceți pe țața Marghiolița? Ea știe cel mai bine. E o conspirație a reptilienilor de la conducerea mondială a Pământului, ca să extermine populația lumii.

 2. Ce joc fain… Inca ma enervez cand imi aduc aminte ca nu am reusit sa omor boss-ul final, iar apoi am pierdut salvarile 😀

 3. Nu e nici o conspiratie ! Noii variante de virus N-AR FI TREBUIT SA I SE ZICA Omicron ! Numele erau in otdinea alfabetului grecesc – DAR ? Marele sef al OMS – o javra comunista din Etiopia – cu strnse si „dubioase” legaturi cu comunistii chinezi (i-a acoerit ne facand o ancheta serioasa asupra originii virusului si legaturile cu Laboratorul virologic din Wuhan !) a evitat sa se ajunga la litera greceasca XI – ca sa nu se intoarca privirile catre marele bandit al comunistilor chinezi = Xi Ping-Pong ! Si a trecut DIRECT la litera urmatoare (dupa Xi) Omicron. Ori ce alta balmajeala conspirationista NU EXISTA !

 4. Dar faptul ca varianta Omicron a virusului trebuia sa fie numita varianita Xi, nu a produs nicio teoria a conspiratiei ? Sau n-ar fi fost o teorie a conspiratie, ci purul adevar…
  Chiar controleaza China si Rusia internetul mondial, au deepfakeuri care manipuleaza toate forumurile de discutii de peste tot ?
  Opinia majoritara este ca Bill Gates e de vina iar China nu are nicio responsabilitate, ceea ce ridicol, penibil…
  O infractiune oarecare este cercetata in cele mai mici detalii si armate de specialisti din toate domeniile verifica, urmaresc, asambleaza date, metadate, dar pentru catastrofa asta planetara nu se gaseste chiar nimeni sa spuna cu forta adevarul ?
  Ei, dracia dracului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *