România, în atenția presei internaționale
Cu România la șefia Consiliului Uniunii Europene, presa internațională este din ce în ce mai atentă la evenimentele interne, atât pe plan politic, social, cât și economic.
De exemplu, AFP scrie pe The Washington Post despre poza trucată postată de un consilier PSD din județul Vrancea, în care președintele Klaus Iohannis purta haine militare naziste. Publicația americană notează că social-democratul Constantin Guguianu și-a dat demisia, dar și că ”partidul s-a distanțat de acțiunea sa într-o declarație, condamnând cu fermitate „acest tip de comportament”. Și Times of Israel a preluat știrea, în contextul în care și Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” s-a arătat îngrijorat cu privire la gestul politicianului.
Plângerea penală făcută pe numele președintelui Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Constantin Buchet, s-a regăsit în presa internațională. ABCNews notează: ”Alianța pentru combaterea abuzurilor a depus luni o plângere penală împotriva procurorilor, pretinzând că Constantin Buchet a ocolit consiliul de administrație și a emis un certificat personal. Șase membri ai consiliului au declarat public că nu au fost consultați cu privire la Adina Florea, un procuror regional împins de către social-democrații de la guvernare ca următorul procuror-șef anticorupție”. Știrea vine în contextul în care Klaus Iohannis a afirmat că nu o poate numi pe Adina Florea la șefia DNA până când nu are certitudinea că n-a colaborat cu Securitatea.
Totodată, în centrul atenției a fost și avertizarea lansată de Jean Claude Juncker pe 11 decembrie, cu privire la amnistie și grațiere. Reuters notează: ”În cursul primei președinții UE de șase luni, România va afecta statul de drept dacă va duce la bun sfârșit planurile de dezincriminare a unor forme de corupție și va acorda amnistie infractorilor, a declarat șeful Comisiei Europene vineri”. EUobserver mai scrie: ”Cum președinția României a început, o revizuire judiciară în țară a creat preocupări cu privire la statul de drept, cu ecou în Ungaria și Polonia, două țări care au avut de asemenea dispute cu comisia asupra independenței judiciare în anii recenți”.
Ceva mai recent, și Public Finance International a făcut o trecere în revistă a dubiilor care planează asupra României din partea oficialilor europeni.
Un subiect interesant pentru presa străină a fost și cazul Laurei Codruța Kovesi. În contextul în care fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție a declarat că va depune o plângere la CEDO împotriva Guvernului privind revocarea sa. ”În timpul mandatului de cinci ani al doamnei Kovesi, DNA a câștigat zeci de condamnări împotriva oficialilor, inclusiv miniștri, foști miniștri și parlamentari. Concedierea din iulie a atras critici din partea Bruxelles-ului ca semn al retrocedării României în eforturile anti-corupție. România, care și-a asumat președinția UE în această lună, s-a confruntat cu o examinare minuțioasă a încercărilor recente ale Guvernului de a dezincrimina corupția”, a scris Financial Times.
Politico.eu a realizat o analiză despre următoarele luni în care România se va afla la conducera Consiliului UE, timp în care va avea loc și Summit-ul de la Sibiu (la începutul lunii mai). Cu toate astea, jurnaliștii străini scriu că ”planurile pentru un summit în orașul Sibiu sunt perturbate de Brexit, alegerile și luptele din București”.
Aflată într-o poziție atât de importantă, este de așteptat ca toate mișcările României să fie studiate cu atenție, mai ales că preluarea președenției era deja umbrită de scepticism – atât din partea oficialilor europeni, cât și din partea presei străine.
Articole asemănătoare
Telefonul fără fir cu decredibilizarea instituțiilor statului: lobby plătit de români influenți
Dragoș Boța, jurnalistul a cărui mașină a fost incendiată la Timișoara, are o istorie a agresiunilor la adresa sa
Un fost șef de la Twitter acuză compania că l-a concediat pentru a evita reglementările
O instanță din SUA a decis că arta generată de AI nu poate fi protejată de copyright
Despre Dan Chitic, avocatul promovat intens de propagandiști