România este premiantă la teoriile conspirației privind COVID-19

România reușește performanța de a ocupa, din nou, un loc fruntaș în topuri negative. De această dată, este vorba despre teoriile conspirației privind COVID-19 de pe social media, unde se clasează pe primul loc.

Rezultatul face parte dintr-un studiu realizat la nivel european de cercetători de la 19 universități europene și publicat în revista New Media & Society. În cadrul raportului au fost incluse 16 țări europene și Israel, atât înainte, cât și în timpul pandemiei. Scopul studiului este de a arăta în ce măsura credințele conspiraționiste sunt răspândite pe rețelele sociale în funcție de țară.

Europa de Est stă prost la capitolul gândire critică

Dintre toate statele analizate, în cele aflate în Europa Centrală și de Est (plus Israel și Grecia) au obținut un „indice al teoriilor conspirației” mai mare decât media europeană. Mai precis, este vorba despre România, Polonia, Ungaria și Grecia.

La polul opus se află țările scandinave, care sunt cel mai puțin atrase de teoriile conspirației. Undeva la mijloc se situează țările mediteraneene, Grecia fiind excepția, alături de Franța și Belgia.

                        figure
Credințe în teoria conspirației în funcție de țară. Sursa: studiu ”Does the platform matter? Social media and COVID-19 conspiracy theory beliefs in 17 countries”

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit trei întrebări care vizau în mod despre unele dintre cele mai populare teorii ale conspirației legate de COVID-19 care circulau pe rețelele sociale la acea vreme, conform G4Media.

Twitter, un exemplu pozitiv

Un alt aspect pe care studiul l-a avut în vedere este factorul social media în propagarea acestor teorii ale conspirației. Astfel, cercetătorii au descoperit că nu există un model sau o asociere clară între țările care se clasează înalt sau scăzut în convingerile conspirației și popularitatea platformei.

Totuși, studiul european remarcă că nu toate platformele încurajează teoriile conspirației în aceeași măsură. Twitter este un exemplu pozitiv, unde „conținutul bazat pe astfel de teorii poate fi rapid demistificat sau ar putea fi «sufocat» de informații de mai bună calitate sau de un număr mare de oameni dornici să intervină pentru a corecta rapid dezinformarea”. Servicii precum Facebook, YouTube și Messenger ar putea ajuta la propagarea teoriilor conspirației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *