Alianța Casei Albe pentru un internet mai sigur, amânată până anul viitor

Alianța propusă de Casa Albă ar urma să cuprindă aliați ai SUA care să lucreze pentru crearea unui internet mai bun și mai sigur. Documentul intern, dezvăluit de Politico, vorbește de „un grup de țări cu mentalități similare, atât din țările dezvoltate, cât și din țările în curs de dezvoltare, pentru a elabora și a promova o viziune nouă și mai bună a unui internet deschis, de încredere și securizat, care să promoveze valorile democratice fundamentale și respectarea drepturilor omului„.

Versiunea de internet pe care administrația Biden o propune se bazează pe cele două motive regăsite în document, anume:

  • combaterea autoritarismului și controlului statal asupra internetului
  • combaterea problemelor de securitate și de dezinformare care afectează internetul

Avănd în vedere principiile acestei alianțe, Casa Alba a decis să nu includă China, Rusia, Ungaria, Turcia și Egipt.

Alliance for the Future of the Internet (numele oficial al proiectului) trebuia să se lanseze în această săptămână concomitent cu Summit for Democracy (9-11 decembrie). Amândouă fac parte dintr-un efort al SUA de a strânge grupul țărilor democratice cu scopul de a consolida democația și de a combate autoritarismul.

Protocol notează, însă, că lansarea acestei alianței este amânată pentru ianuarie 2022, fără o dată exactă. Motivul întârzierii sunt grupurile de drepturi în domeniul digital care spun că proiectul lui Biden cuprinde deja măsuri propuse de alte organizații. Aceștia au avertizat că o astfel de suprapunere ar putea marginaliza experții în domeniu și ar risca să divizeze prea mult activiștii și susținătorii drepturilor digitale. Criticii se mai tem că propunerile au fost făcute în grabă și că lista de invitați exclude, aproape în totalitate, zona de sud a Asiei, o zonă foarte expusă influenței de la Beijing.

Deocamdată, Casa Albă refuză să comenteze, spunând că mai multe detalii vor fi împărtășite joi, 9 decembrie, când are loc prima întâlnire a Summit for Democracy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *