Reuters cere Israelului „o anchetă cu dovezi clare” în cazul morții foto-jurnalistului său

Redactorul-șef al Reuters, Alessandra Galloni, a cerut o anchetă cuprinzătoare asupra circumstanțelor în care a avut loc moartea tragică a lui Issam Abdallah. jurnalistul video al Reuters a fost ucis vineri, după ce a fost lovit de un obuz israelian. În acel moment, el filma tirurile transfrontaliere dintre Israel și Liban.

Într-o declarație video publicată pe platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, Galloni a îndemnat autoritățile israeliene să efectueze o anchetă rapidă, completă și transparentă asupra incidentului: „Reiterez apelul meu către autoritățile israeliene care au declarat că investighează să efectueze o anchetă rapidă, completă și transparentă cu privire la ceea ce s-a întâmplat”.

„Prin transparentă, înțeleg o anchetă cu dovezi și explicații clare”, a mai spus ea, conform CNN.

Mai mult, șefa Reuters a cerut forțelor de apărare israeliene și militanților Hamas să „respecte și să colaboreze cu toate mijloacele de comunicare pentru a asigura siguranța jurnaliștilor care relatează în regiune”.

„Raportarea evenimentelor mondiale cu acuratețe, integritate, independență și fără prejudecăți este esențială pentru ceea ce reprezentăm la Reuters. și este extrem de important ca jurnaliștii noștri să poată face acest lucru în siguranță”, a conchis redactorul-șef al Reuters.

Necrologul lui Issam Abdallah

Pe 16 octombrie, Reuters a publicat, de asemenea, necrologul colegului lor, precum și fotografii cu acesta pe rețelele de socializare.

„Fie că relata despre războiul împotriva Statului Islamic în Siria și Irak, despre invazia rusă în Ucraina sau despre luptele armate de pe străzile din Libanul său natal, Abdallah a excelat în a spune poveștile oamenilor care trăiesc o catastrofă, și-au amintit colegii săi după moartea sa de vineri”, precizează Reuters.

De asemenea, după o misiune dificilă în Ucraina, anul trecut, jurnalistul vizual al Reuters le-a scris editorilor săi: „Am învățat în toți anii în care am acoperit conflicte și războaie cu Reuters din întreaga regiune că imaginea nu reprezintă doar liniile de front și fumul, ci poveștile umane nespuse care ne ating pe toți în interior”.

Thaer Al-Sudani și Maher Nazeh, ceilalți doi jurnaliști Reuters răniți în incidentul în care a murit Abdallah, au fost externați dintr-un spital.

Înainte de această tragedie, cel puțin 10 jurnaliști fuseseră uciși de la începutul războiului, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *