Peste două treimi dintre români ar vota un partid naționalist. Valorile tradiționale, peste cele moderne

Peste două treimi dintre români ar vota un partid naționalist, a cărui misiune este de a promova valorile religioase și care susține familia tradițională, arată un sondaj publicat recent de INSCOP.

Sondajul indică tendința românilor de a se orienta către curentul tradiționalist, peste 63,1% dintre responenți afirmând că preferă valorile tradiționale în locul celor moderne. Această tendință este regăsită frecvent în rândul persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani și a locuitorilor din regiunea de Nord-Est, confrom G4Media.

La polul opus se află tinerii sub 30 de ani și persoanele cu educație superioară, care ar alege drepturile și libertățile moderne în schimbul cutumelor tradiționaliste. Aproximativ 6% dintre participanții la studiu nu au răspuns la întrebare.

Aceeași tendință se remarcă și în cazul intenției de vot, 7 din 10 români afirmând că ar vota un partid naționalist. Cei mai predispuși să facă această alegere sunt în special femeile, persoanele cu un nivel de educație mai scăzut și rezidenții din rural.

Se mai remarcă că simpatia pentru formațiunile politice care promovează valorile religioase și susțin familia tradițională a crescut în ultimele luni. Dacă în martie și iunie acest procent era de 66,4%, respectiv 59,5%, în prezent el este de 68,7%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP în perioada 15-27 septembrie 2021, la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group.