Doi jurnaliști BBC, agresați de poliția israeliană în timp ce relatau despre conflictul Israel-Gaza

Doi jurnaliști BBC, Muhannad Tutunji și Haitham Abudiab, și echipa lor au trecut prin clipe în orașul israelian Tel Aviv. Aceștia au fost supuși unei agresiuni și ținuți sub amenințarea armei de către poliția israeliană în timp ce se aflau pe teren pentru a relata conflictul actual dintre Israel și Gaza.

Incidentul a avut loc în timp ce echipa BBC se îndrepta spre hotelul lor din Tel Aviv, vehiculul lor fiind marcat cu „TV” în bandă roșie pentru a indica statutul lor de jurnaliști, conform instituției media britanice.

Dintr-o dată, au fost interceptați de poliția israeliană, care i-a scos cu forța din mașină, i-a percheziționat și i-a lipit de un zid. Legitimațiile lor de presă, care îi identificau în mod clar ca jurnaliști BBC, nu i-a împiedicat pe ofițeri să îi supună la acest tratament agresiv.

Când Muhannad Tutunji a încercat să documenteze incidentul, un ofițer i-a spart telefonul și l-a lovit în gât.

Mai mult, BBC susține că poliția a spus echipei de jurnaliști să nu se miște, altfel vor fi împușcați.

Incidentul a provocat un răspuns ferm din partea BBC. Un purtător de cuvânt al instituției media britanice a declarat că jurnaliștii „trebuie să poată relata liber despre conflictul din Israel-Gaza”.

Israel nu menționează nimic despre violența împotriva jurnaliștilor BBC

Cu toate acestea, poliția israeliană se scuză spunând că se află în război cu „un inamic crud care se află pe teritoriile statului Israel” și care operează cu „metode viclene” – sugerând, prin urmare, că inscripțiile media ar putea fi folosite de militanții Hamas pentru a trece neobservați.

Într-un comunicat de presă, autoritățile susțin că ofițerii au observat „un vehicul suspect și l-au oprit pentru control”. Israel nu face nicio referire la violența folosită de polițiști împotriva jurnaliștilor, afirmînd că „în timpul inspecției, ocupanții vehiculului, rezidenți ai Ierusalimului de Est, au fost percheziționați de teama deținerii de arme”. 
„La finalul inspecției și după ce suspiciunea a fost înlăturată, toți deținuții au fost eliberați la fața locului. În cazul în care există o cerere de abatere de la protocol trebuie să se contacteze autoritățile competente”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *