Războiul fake news-urilor între PSD și #REZIST: ferma de like-uri și interlopii FOTO

Sfârșitul lunii ianuarie a fost marcat de un război al știrilor false (fake news) între Partidul Social Democrat (PSD) și mișcarea #REZIST.

Joi, 25 ianuarie, a apărut pe Facebook (mai precis, pe grupul „Klaus Iohannis – Presedintele Romaniei”) următoarea imagine, postată de pe contul Madalina Iordache, însoțită de comentariul: „Sa imi ziceti si mie cand o sa-l vedeti pe domnul presedinte Klaus Iohannis in aceasta postura, cum este dady draCnea presedintele PSD!” Poza, după cum puteți vedea, îl prezintă pe Liviu Dragnea ca și cum ar sta alături de interlopul Nuțu Cămătaru, în timp ce le cântă manelistul Florin Salam.

(w670)Imaginea a fost trucată după această poză (în care, în locul lui Liviu Dragnea, apărea interlopul Costel Corduneanu), conform DCnews.ro:

(w670)

Luni, 29 ianuarie, pe Adevărul.ro a apărut un material despre felul în care mai multe organizații județene ale PSD – printre care cea din Gorj – au distribuit masiv în weekend un material video publicat inițial pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar, despre o „fermă” pentru generat aprecieri (like-uri) pe Facebook, folosind numeroase telefoane inteligente (smartphone-uri) conectate între ele. Totuși, filialele PSD-iste nu au specificat subiectul mini-reportajului, manipulând situația ca să atace protestatarii #REZIST, acuzându-i – desigur – de legături cu George Soros.

„IMPORTANT! Ziarul Financiar publică cum arată o fabrică de like-uri.

ȘOCANT! Așa arată o uzină virtuală folosită de cei care se consideră „stăpânii on-line ai României”. MAREA EMULAȚIE #REZIST are în spate o mare făcătură! Milioanele de like-uri cu care se laudă Mălin Bot, postările care au scos românii în stradă, sunt susținute de o infrastructură sofisticată (achiziționată cu banii lui SOROS) care a PROSTIT ȘI MANIPULAT EFECTIV ROMÂNIA. Dacă v-ați întrebat cum arată o fabrică de like-uri … Ei bine, SIMPLU. Așa au mii de like-uri paginile care, de exemplu, au atacat constant PSD și pe Liviu Dragnea și care au ridiculizat coafura Premierului României! Ăsta este adevăratul #REZIST, niște bucăți de plastic …

https://www.facebook.com/ZIARULFINANCIAR/videos/1698724310188919/

Sursa: Ziarul Financiar este mesajul social-democraților gorjeni.

https://www.facebook.com/ZIARULFINANCIAR/videos/1698724310188919/

După cum vă puteți convinge singuri, PSD-iștii gorjeni dau link către pagina generală de Facebook a ZF, iar nu către postarea inițială (disponibilă AICI), ai cărei comentatori denunță dezinformarea („fake news”-ul) oamenilor lui Liviu Dragnea.

De altfel, Adevărul.ro a devoalat luni originea clipului distribuit de către Ziarul Financiar:

„Acesta a fost filmat în China şi postat pe Facebook de către un antreprenor rus, Artem Zhdanov pe numele său. El se afla într-o vizită de lucru în ţara asiatică, acolo unde a văzut cum se promovează conturile oficiale de utilizator de pe reţeaua WeChat cu ajutorul a 100 de smartphone-uri, după cum explică chiar el AICI. Clipul video a adunat 40.000 de vizualizări în doar două zile, fiind distribuit masiv peste tot în lume. Potenţialul imaginilor a fost „mirosit” de publicaţia sponsorizată de la Kremlin, Russia Today, care a cumpărat drepturile de folosinţă. După cum explică antreprenorul român Dragoş Stanca pe Facebook, agenţia video arondată Russia Today, Ruptly, redistribuie imaginile cu pricina având grijă să explice succint că e vorba de o fabrică de like-uri din Shenzen, provincia Guangdong”.

Iată clipul original publicat de Ruptly:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *