Cum afli cine stă în spatele unui site

În toată această isterie a știrilor false (fake news), nu strică să știți cine este proprietarul unui site sau al altuia. În acest sens, redacția Mediastandard.ro vă dă două portaluri utile care dezvăluie așa ceva.

Cazul cel mai simplu este cel al site-urilor străine (.com, .net etc.): accesați https://whois.icann.org/, introduceți adresa care vă interesează, apoi tastați cuvintele cerute în cadrul filtrului anti-spam.

De exemplu: poate dorim să știm cine a înregistrat Ziare.com – iată ce ne apare:

În zona domeniilor .ro, site-ul de bază este https://www-apps.rotld.ro/whois/cgi-bin/query.

Caz concret: vrem să știm cine se află în spatele Hotnews.ro. Din nou tastăm, din nou trecem de filtrul anti-spam (aici trebuie doar să bifăm o căsuță) și vedem ce ne apare:

MARE ATENȚIE: și într-un caz, și în celălalt, numele site-urilor despre care dorim să aflăm informații vor fi tastate FĂRĂ „http(s)://” în față și fără „/” la final.

Totuși, trebuie să precizăm ceva: putem da peste site-uri .ro al cărui proprietar este o persoană fizică (de exemplu: Turcescu.ro – a se vedea printscreenul de mai jos).

În astfel, de cazuri, putem folosi formularul de contact de AICI ca să le trimitem celor de la ROTLD o solicitare în baza Legii nr. privind liberul acces la informațiile de interes public – de exemplu:

„Prin prezenta, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă solicit să îmi precizați numele deținătorului (registrantului) pentru site-ul xyz.ro. Răspunsul îl aștept pe adresa de e-mail [email protected]”. Legea obligă instituțiile să vă comunice răspunsul în maximum 10 zile sau, dacă răspunsul necesită mai mult timp, în cel mult 30 de zile.

 

1 Comentariu

  1. Nu poți afla numele proprietarilor persoane fizice fiindcă protecția datelor și legislație europeană mai recentă de cea românească din 2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *