Die Welt: Președintele Klaus Iohannis este ținta unei noi campanii de defăimare

Publicația Die Welt critică ferm acțiunile din România cu privire la campania de defăimare a minorității germane și a președintelui Klaus Iohannis. Berlinul condamnă calomniile, după ce, minoritatea germană și președintele Klaus Iohannis se confruntă cu o nouă campanie de defăimare. Guvernul social-democrat este, de asemenea, implicat.

Sâmbătă, s-au adunat în fața Parchetului General, aproape o sută de oameni care îl contestau pe Iohannis și susțineau Guvernul PSD: „El nu este din neamul nostru, este din neamul ăsta”, exclamă o femeie mai în vârstă, ridicând în mâini o biografie a lui Hitler, referindu-se la președintele României, Klaus Iohannis. „Ăsta nu-i un român adevărat”, îi ține isonul un bărbat în maieu și șlapi de cauciuc.

Președintele Iohannis este ținta unei noi campanii de defăimare, deoarece acesta aparține minorității germane din România.. Peste șase milioane de români l-au ales pe șeful statului, în ciuda unor calomnieri repetate în timpul campaniei electorale. Imaginile micului grup de protestatari xenofobi sunt prezentate pe larg la posturile TV arondate guvernului. Mesajul trebuie răspândit în toată țara: Președintele este un „străin”, care acționează împotriva intereselor românilor, titrează publicația germană.

Inițial, scopul mitingului a fost de susținere a Jandarmeriei. „Pe 10 august, peste 100.000 de români au ieșit în stradă, în fața palatului guvernamental, demonstrând pentru o justiție independentă și împotriva guvernului corupt. Când huligani violenți s-au infiltrat în rândurile demonstranților pașnici și au atacat jandarmii, aceștia au folosit masiv gaze lacrimogene și bastoane împotriva mulțimii. Chiar și persoanele în vârstă, femeile și copiii au fost victimele acestei represiuni. Jurnaliștii au fost împiedicați să-și exercite meseria și bătuți de forțele de ordine. Peste 700 de persoane vătămate au depus plângere penală împotriva jandarmilor. Procuratura a început cercetările.”

Această intervenție a Jandarmeriei a fost criticată de Iohannis, iar președintele a acuzat guvernul social-democrat că se comportă irațional și acționează împotriva intereselor propriilor cetățeni.

Faptul că, în acest context, apartenența președintelui la minoritatea germană din România este invocată din ce în ce mai des ca argument împotriva lui și suprapusă Germaniei naziste este în mod evident un semn că adversarii lui au devenit nervoși. Cu câteva zile în urmă, liderul Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a dat semnalul la atacul politic aducând în discuție, din nou, suspendarea președintelui. Iohannis ar fi sponsorul demonstrației în masă, președintele nu ar acționa în interesul României și ar trebui acuzat de înaltă trădare, a mai spus liderul PSD.

Dragnea are deja o condamnare penală la activ, motiv pentru care nu poate accede la șefia guvernului, dar ca președinte al Camerei Reprezentanților conduce, de facto, atât guvernul, cât și parlamentul. Într-un alt proces, el a fost condamnat, în primă instanță, pentru abuz în serviciu, la trei ani și jumătate închisoare. Acum, așteaptă verdictul final.

Die Welt îl ironizează pe Dragnea referitor la presupusa tentativă de asasinare a sa:

„Din când în când, Dragnea distribuie teorii conspiraționiste dintre cele mai năstrușnice, pe aceleași canale TV arondate. Ultima poveste e cu totul aparte: în aprilie 2017, patru bărbați îmbrăcați în negru ar fi planificat, în numele unui străin misterios și bogat, un atentat asupra lui. Ar fi existat indicii clare. În plus, un prieten l-ar fi informat despre această tentativă. Cu toate acestea, el nu a sesizat nici poliția, nici serviciile de informații sau procuratura. Povestea a stârnit hohote de râs în mediile de socializare.”

Publicația germană critică afirmațiile emise în spațiul public de unii politicieni, considerând că nu sunt amuzante: „Deloc amuzante sunt însă declarațiile recente ale altor lideri social-democrați. Președintele Comisiei de Educație din Senat, Liviu Pop, fost ministru al Educației, a afirmat, cu câteva zile în urmă, într-o emisiune TV, că Iohannis ar fi condus Forumul Democrat al Germanilor din România (organizația nou înființată a minorității germane după 1989),  ”organizația aia nazistă… forumul…”,  ”continuatorul organizației naziste“ a minorității germane. De aceea, sugera Pop, nici nu ar fi de mirare că președintele ar lua decizii care ar fi îndreptate împotriva poporului român.

Berlinul a reacționat

Într-o primă reacție de la Berlin, împuternicitul Guvernului Federal pentru problemele strămutaților și minorități naționale, Bernd Fabritius, a adresat o scrisoare președintelui Senatului și ministerului de Externe de la București. Fabritius a reamintit angajamentul statului român de a proteja minoritățile naționale față de orice atac. Campania regretabilă de defăimare împotriva minorității germane din ultimele luni a atins noi cote, a scris politicianul CSU, adăugând că atacurile din partea unui politician de frunte al PSD sunt ”inacceptabile și necesită o condamnare fermă!”

Și reprezentanții de frunte ai minorității germane din România au protestat împotriva acestei campanii, însă deocamdată tot fără efect. Deoarece numai o zi mai târziu a apărut un nou atac verbal, de data aceasta din partea ministrului social-democrat al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, o apropiată a lui Dragnea. Datorită faptului că președintele Iohannis condamnase folosirea masivă a gazelor lacrimogene împotriva civililor nevinovați, Vasilescu a declarat într-o emisiune TV: ”Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj!” Aluzia la epoca nazistă e evidentă.

”Neamțul“ e de vină, au strigat și puținii oameni care au demonstrat sâmbătă după-amiază împtoriva lui Iohannis. Ca apoi să pornească spre casele lor și să urmărească, la televiziunile arondate PSD, reluările cu imaginile care au documentat actul lor de curaj. Între timp, mai mulți artiști și jurnaliști români au respins campania denigratoare împotriva minorității germane și a președintelui, lansând în mediile de socializare hashtag-ul #neamtztoo – Și  noi suntem nemți, mai scrie Die Welt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *