Războiul din Gaza, cel mai sângeros conflict pentru jurnaliști, din ultimii 30 de ani
În numărătoarea sa anuală privind numărul de jurnaliști uciși sau încarcerați, principala organizație pentru drepturile presei, Federația Internațională a Jurnaliștilor, afirmă că în 2023 au fost uciși 94 de jurnaliști în întreaga lume, în timp ce 400 au fost băgați după gratii.
Majoritatea covârșitoare a victimelor au fost jurnaliști palestinieni, în Fâșia Gaza. Grupul a declarat că 68 de jurnaliști au fost uciși în timp ce acopereau războiul dintre Israel și Gaza de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie – mai mult de unul pe zi și reprezentând 72% din toate decesele din mass-media la nivel mondial în acest an, conform The Guardian.
„Războiul din Gaza a fost mai ucigător pentru jurnaliști decât orice alt conflict de când FIJ a început să înregistreze jurnaliștii uciși la datorie în 1990”, a declarat grupul, adăugând că decesele au avut loc la o scară și într-un ritm „fără precedent”.
De asemenea, Ucraina „rămâne o țară periculoasă pentru jurnaliști”. În acest an, trei reporteri sau lucrători din mass-media au fost uciși în războiul declanșat de Rusia.
Decese în mass-media au fost înregistrate și în Afganistan, Filipine, India, China și Bangladesh.
În ultimii trei ani, numărul de jurnaliști uciși a continuat să crească vertiginos: de la 47 în 2021, la 67 în aceeași perioadă a anului 2022, la 94 anul acesta.
Există însă și vești bune: numărul jurnaliștilor uciși în America de Nord și de Sud a scăzut de la 29 anul trecut la șapte, în 2023.
Articole asemănătoare
Există o teorie a conspirației privind motivul pentru care România nu este în spațiul Schengen
Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare. Cum au reacționat liderii politici imediat după închiderea urnelor
Pastila de (DEZ)INFORMARE: Sunt schimbările climatice reale?
Ce scrie presa despre jurnalista Ramona Săseanu, propunerea PNL pentru șefia interimară a TVR
Numărul americanilor care își iau știrile de pe TikTok aproape s-a dublat față de 2020