Rapoartele de activitate ale TVR, respinse de comisiile parlamentare
Comisiile de cultură din Parlament au respins rapoartele de activitate ale TVR din 2017, 2018 şi 2019.
Au fost înregistrate 13 voturi ”pentru” respingerea rapoartelor şi 7 ”împotrivă”. Nu a fost discutat însă raportul pe anul trecut, întrucât „cele două comisii nu au fost sesizate de Birourile permanente reunite cu privire la raportul pe 2020”, după cum a spus Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, informează Agerpres.
După avizul negativ al comisiilor, președintele-director general al SRTv a afirmat că decizia este „o palmă dată profesioniştilor din Televiziunea Română”: „În toţi cei trei ani, Televiziunea Română a terminat cu profit din veniturile proprii, nu din alocaţii. Respingerea rapoartelor este o palmă dată profesioniştilor din Televiziunea Română. Rezultate rămân, vorbele se pierd. Această discuţie este un simulacru, pentru că v-aţi antepronunţat în discuţii publice. În anul 2019, nu este nimic ce puteţi reproşa Televiziunii Publice. Este o palmă dată profesioniştilor”.
Ședință tensionată
Ședințele nu au fost lipsite de tensiuni. Deputatul PNL Gigel Ştirbu a susținut că mandatele Doinei Gradea au fost ”un dezastru”, iar în spatele ei s-ar afla ”clanuri”: „Continuarea mandatului dumneavoastră la Televiziunea Publică, plătită cu foarte mulţi bani din bugetul statului, este un dezastru. Dumneavoastră nu aţi înţeles că sunteţi angajată la stat, nu aţi înţeles cum să vă trataţi colegii”.
În replică, PDG-ul televiziunii publice a spus că îl va da în judecată pe deputat, dacă nu aduce dovezi pentru afirmațiile făcute.
Președintele comisiei de cultură din Camera Deputaților, deputatul USRPLUS Iulian Bulai, a întrebat-o de ce postul public difuzează în plină zi seriale asiatice. Gradea a explicat că serialul la care face referire este unul istoric, dar și că „face rating foarte mare”.
Mai mult decât atât, deputatul AUR George Simion a întrebat-o dacă au existat presiuni editoriale pentru alegerile de pe 6 decembrie 2020. „Nu a fost nicio presiune oficială, ci am avut discuţii cu colegi şi parteneri că suntem foarte critici. Este pentru prima dată când Televiziunea Publică critică şi Puterea şi Opoziţia şi acum şi anul trecut”, i-ar fi răspuns Doina Gradea.
Decizia deputaților și senatorilor din comisiile de cultură reprezintă primul pas către demiterea preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea. Totuși, pentru ca acest lucru să fie realizabil, este necesar ca și plenul Parlamentului să ofere aviz negativ.
Articole asemănătoare
Sondaj: Doar 21% din români mai au încredere în Cabinetul Vioricăi Dăncilă
Elon Musk îi redă lui Alex Jones contul de X, după un sondaj de pe platformă
Presa internațională, radiografie dureroasă a sistemului medical din România după tragedia de la Neamț
Utilizatorii Facebook vor putea asculta muzica de pe Spotify direct din aplicație
Cel mai iubit român de la Hollywood