Filmare cu iubita jurnalistului Protasevici, aflată în detenție. Aceasta spune că a contribuit la protestele din Belarus

A fost publicată prima filmare cu iubita jurnalistului Roman Protasevici, aflată și ea în detenție, după ce luni au apărut primele imagini cu disidentul arestat pe aeroportul din Minsk după ce Belarus a deturnat un avion al companiei RyanAir.

Imaginile cu Sofia Sapega, studenta de 23 de ani de origine rusă, au apărut pe un canal de Telegram aliniat cu președintele autoritar din Belarus, Aleksandr Lukașenko, conform SkyNews. Spre deosebire de iubitul său, aceasta nu pare să aibă fața tumefiată, însă nu pare că vorbește la cameră din proprie inițiativă. Aceasta își clatină frecvent capul, ca și cum repetă după o dictare.

Partea cea mai îngrijorătoare este că aceasta spune, la un moment dat, că este editorul Chernaya Kniga, un canal de Telegram care a dezvăluit informații personale despre oficiali din Belarus, admițând astfel că a contribuit la protestele de anul trecut.

La rândul său, Protasevici a afirmat în filmarea publicată luni că este vinovat pentru protestele desfășurate anul trecut. Publicul și liderii europeni au acuzat Belarus că au orchestrat filmările cu jurnalistul belarus, punând presiune asupra sa să recunoască că a fost în spatele manifestațiilor anti-Lukașenko,

Ministrul de Externe rus a afirmat că Sapega se confruntă cu acuzații „în legătură cu suspiciunea că a comis, între august și septembrie 2020, infracțiuni în temeiul mai multor articole din Codul penal din Belarus”. Conform informațiilor puse la dispoziție de SkyNews, perioada sa de detenție a fost prelungită cu două luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *