Protestatarii pro-Trump au transfigurat presa într-un inamic
Scenele violente desfășurate în urmă cu o săptămână la sediul guvernului american din Washington DC reprezintă nu doar o amenințare asupra democrației Statelor Unite ale Americii, dar și o drastică amenințare asupra libertății de exprimare în mass-media.
Numeroși jurnaliști situați la Capitoliu în momentul protestelor au relatat momentele de groază cu care s-au confruntat în mulțime, fiind vizați de amenințări cu moartea, gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și violențe din partea republicanilor revoltați care au escaladat zidurile fără ca nimic să îi oprească. O parte dintre aceștia au călătorit mii de kilometri pentru a-și face dreptate în scorurile alegerilor.
William Turton, reporter Bloomberg News, a postat un videoclip în care se poate vedea cum o echipă de filmare este încercuită de un grup de persoane, care strigă „pleacați de aici” și sparg echipamentul jurnaliștilor. Și Paul McLeod, reporter Buzzfeed News, a publicat o fotografie a unui laț pe care mulțimea adunată în fața clădirii Congresului îl făcuse dintr-un cablu de cameră și pe care l-a atârnat de un copac, conform The New York Times.
Înghesuiți și împinși de susținătorii lui Trump care se îmbulzeau cu brutalitate pe coridoarele Capitoliului, jurnaliștii aveau o misiune de agent dublu pentru siguranța lor: pe de o partea trebuia să își ascundă titulatura pentru a se infiltra printre protestatari fără să fie vizați de amenințări, iar pe de altă parte trebuia să semnaleze agenților de poliție cu care se ciocneau că sunt din presă pentru a evita represiunile.
În cei 4 ani de mandat, Donald Trump a transfigurat presa într-un dușman al statului. Spre deosebire de alte activități profesionale, majoritatea jurnaliștilor se disting ușor în mulțime după echipamentul profesional și voluminos pe care îl poartă. Pentru prima oara în Washington, camerele au fost distruse iar numeroși jurnaliști au fost atacați și amenințați.
O parte semnificativă a mulțimii a purtat tricouri cu mesajul „Spânzurați Media”, mesaje deja consacrate din timpul campaniei electorale. Pe una din ușile clădirii Capitoliului a fost inscripționat mesajul „Omorâți Media”.
Curios rămâne însă ordinul pe care Poliția Capitoliului l-a primit în ziua respectivă, dat fiind faptul că la intrare în clădire agenții nu au opus rezistență pe măsura acțiunilor, iar în timpul protestelor președintele a publicat pe Tweeter un mesaj potrivit căruia poliția este de partea mulțimii.
Sursa foto: theconversation.com
Articole asemănătoare
Ziarul spaniol La Vanguardia va înceta să posteze pe „rețeaua de dezinformare” X
Criza energetică: Care consolă de gaming consumă cel mai mult curent?
Aproximativ 30% din persoanele abonate la un buletin informativ de fact-checking au distribuit dezinformare
Cinci inovații: canal „colorat” de muzică, despre comunismul românesc și altele
Companiile de social media, îndemnate să combată dezinformarea sexistă generată cu AI