Propagandiștii ruși sărbătoresc conflictul Hamas-Israel ca pe o distragere a atenției de la Ucraina
Recentul conflict dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza a atras atenția și a stârnit îngrijorare la nivel internațional, națiuni din întreaga lume monitorizând îndeaproape situația și făcând apel la o detensionare a situației. Nu același lucru se poate spune și despre reacția propagandiștilor și a figurilor media susținute de Kremlin.
În urma violențelor din Orientul Mijlociu, în studiourile TV ruse au fost sărbătorite luptele ca pe o distragere a atenției de la Ucraina, au fost promovat teorii ale conspirației și s-a manifestat o lipsă îngrijorătoare de empatie față de evreii ruși care au emigrat în Israel, conform analizei CEPA.
Unul dintre cele mai alarmante aspecte ale reacției Rusiei la conflictul dintre Israel și Hamas este percepția că acesta servește drept o distracție convenabilă de la Ucraina. Deși nu există nicio dovadă concretă care să sugereze că Rusia a avut cunoștință în prealabil de atacul iminent, legăturile Kremlinului cu Hamas au ridicat semne de întrebare. Liderii Hamas au purtat discuții la nivel înalt cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în martie, iar personalități de rang înalt din cadrul grupării au vizitat Rusia în mai și septembrie 2022. Grupul susține că a primit sprijin din partea Iranului și a altor țări nenumite pentru atacul său împotriva Israelului.
Reacții halucinante
Poate și mai îngrijorătoare este manifestarea deschisă a antisemitismului de către personalități și oficiali din mass-media rusești. Dmitri Steshin, cunoscut pentru declarațiile sale tulburătoare despre ucraineni, și-a exprimat o lipsă totală de milă sau simpatie față de israelieni, inclusiv față de foști cetățeni ruși care au emigrat în Israel. Folosirea termenului de „relocați” descrie o imagine dezolantă a atitudinii față de cei care au ales să părăsească Rusia.
Serghei Mardan, un alt proeminent propagandist și prezentator de televiziune, nu numai că a dat dovadă de lipsă de empatie, dar a sugerat într-o postare pe Telegram că acest conflict este în beneficiul Rusiei prin distragerea atenției de la Ucraina: „Această încurcătură este benefică pentru Rusia, pentru că broasca globalistă va fi distrasă de Ucraina și se va ocupa de încercarea de a stinge eternul foc din Orientul Mijlociu”.
Mardan a adăugat: „Iranul este adevăratul nostru aliat militar. Israelul este un aliat al Statelor Unite. Prin urmare, alegerea unei tabere este ușoară!”
Presa de stat rusă a difuzat, de asemenea, acuzații nefondate, cum ar fi învinuirea Ucrainei de furnizarea de arme către Hamas, în condițiile în care Iranul este principalul furnizor de arme al grupului terorist. Aceste acuzații, în ciuda lipsei lor de logică, au fost reluate în toată mass-media rusă.
Comparații și transferarea vinovăției
Tot Serghei Mardan a făcut, în timpul emisunii sale omonime de la Solovyov Live, o comparație ciudată între conflictul Israel-Hamas și situația Rusiei, susținând că Rusia a fost „ocupată” din 1991 – odată cu dizolvarea URSS – și că abia acum încearcă să rectifice această situație.
Boris Yakemenko, gazda emisiunii Morning Z (o trimitere directă la semnele afișate de forțele ruse în cadrul invaziei din Ucraina), a încercat chiar să pună conflictul pe seama problemelor de gen din Occident: „Ceea ce se întâmplă astăzi în diferite colțuri ale lumii arată că lumea a ajuns la un punct periculos, dincolo de care se află noua lume. Trecerea în ea va fi precedată de victime îngrozitoare, din cauza unui sentiment de nedreptate totală, de nebunie, de lipsă totală de înțelegere a ceea ce se întâmplă, cu toate aceste genuri, cu toate aceste fenomene ciudate!”.
Însă picătura de comic a fost dată de fostul consilier al lui Putin, Serghei Markov. Acesta a sugerat că emigranții ruși sunt responsabili de aducerea războiului în Israel printr-un fel de „ghinion”.
O problemă cu multe fețe
Ar trebui să fie evident că Rusia va profita de orice evoluție geopolitică în favoarea sa – iar conflictul dintre Israel și Hamas nu face excepție. Comunitatea internațională ar trebui să acorde mai multă atenție la ceea ce spun propagandiștii Kremlinului, deoarece ar putea influența atât evoluția invaziei Ucrainei de către Rusia, cât și tensiunile militare din Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, presa ar trebui să muncească și mai mult decât comunitatea internațională și să explice cu mai multe detalii evenimentele care se desfășoară în momentul în care vorbim. În final, conflictul dintre Hamas și Israel este o problemă cu multe fețe, în care cei mai mari perdanți sunt atât cilivii palestinieni, cât și cei israelieni.
În următoarele săptămâni, ar trebui să ne așteptăm ca acest conflict să se dezvolte, iar victima de astăzi să devină agresorul de mâine.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Viralul zilei: banner cu mesaj anti-PSD, pus pe o pasarelă de pe DN1
Reddit a interzis cel mai mare subreddit pro-Trump. Twitch a suspendat temporar contul președintelui SUA
The Guardian atinge un milion de abonați online. Mai mult de jumătate sunt din afara Regatului Unit
Banii de pe o operă de Banksy, donați Ucrainei
Algoritmul YouTube recomandă conținut instigator la ură și dezinformare