Rusia ar fi angajat o rețea de britanici pentru a-i urmări pe dușmanii lui Putin
Un raport realizat de mai mulți parlamentari britanici arată că Rusia ar fi angajat o rețea de britanici pentru a-i urmări pe dușmanii lui Vladimir Putin.
William Felix Browder susține că interesele Moscovei în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au fost îndeplinite de către intermediari britanici, plătiți bine. Printre așa-zișii intermediari se numără politicieni atât laburiști, cât și conservatori, foști ofițeri de informații și diplomați și firme de relații publice de vârf. Într-un document scris de CEO-ul Hermitage Capital Management și prezentat în cadrul comitetul de informații și securitate al Parlamentului, toți acești intermediari formează o ”rețea tampon occidentală”, conform The Guardian.
Unii dintre aceștia au avut „motive să știe exact ce fac și pentru cine”, în timp ce alții ”lucrează fără să vrea pentru interesele statului rus”, a spus Browder comisiei.
Rețeaua de britanici influenți are grijă și ca interesele Rusiei în statele din Vest să fie atinse, dar au și rolul de a-i ataca pe criticii Putin, pentru a „spori propaganda și dezinformarea rusă” și pentru a „facilita și ascunde operațiunile masive de spălare de bani”. Totuși, nu există dovezi că vreun cetățean britanic ar fi încălcat vreo lege.
Mai mult decât atât, reprezentantul Kremlinului a susținut că acuzațiile nefondate, dar și că arată sunt ”un exemplu perfect de rusofobie maniacă”.
Timp de doi ani, investigația făcută de parlamentarii britanici privind interferența Rusiei în politica și economia Angliei a fost făcută în spatele ușilor închise. Raportul de 50 de pagini ar fi fost gata de publicare în noiembrie anul trecut, înainte de alegeri, însă există voci care spun că acesta a fost publicat mai târziu în mod voit. Boris Johnson este acuzat că ar fi încercat să ascundă rezultatele investigației.
Subiectul a stârnit un scandal în cadrul Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, cele două partide istorice acuzându-se reciproc de interese ascunse.
Articole asemănătoare
Noi norme de securitate cibernetică în UE. Iată cum ne vor afecta noile reguli
România a avut cele mai multe știri online despre Covid-19 în anul 2020
Ion Cristoiu, părintele presei post-decembriste, împlinește azi 70 de ani
O a doua publicație va face fact checking în România pentru Facebook și Instagram
Consiliul de Supraveghere al Meta recomandă companiei să ia măsuri mai dure împotriva doxxing-ului