Prințul Arabiei Saudite, considerat vinovat pentru moartea lui Khashoggi, câștigă mai multă putere

La aproape trei luni de la moartea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi, prințul moștenitor al Arabiei Saudite – asupra căruia planau suspiciuni privind implicarea sa – câștigă mai multă putere.

Mai precis, tatăl său, regele Salman bin Abdulaziz, a ordonat remanierea Guvernului. Decretul, semnat în decursul zilei de joi, presupune schimbarea din funcții importante cu apropiați de-ai prințului, conform Mediafax.ro.

Pe lista remanierilor se numără și ministrul saudit de Externe. Astfel, Adel al-Jubeir va fi înlocuit de Ibrahim al-Assaf și va ocupa funcția de  secretar de stat în MAE. Serviciul de Securitate va fi condus de Khalid al-Harbi, în timp ce Musaed al-Aiban a fost numit consilier pe probleme de securitate al prinţului.

De asemenea, s-a dispus și restructurarea Consiliului Suprem de Apărare de la Riyad, condus de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Acesta mai ocupă și funcția de viceprim-ministru şi ministru al Apărării.

Schimbările de la vârful Arabiei Saudite vin în contextul în care SUA l-a numit responsabil pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman și a cerut schimbări politice. În timp ce Arabia Saudită neagă implicarea vreunui membru al Casei Regale, și Donald Trump a cerut explicații.

Totodată, deși mai mulți lideri îl consideră vinovat pe bin Salman pentru asasinare, Rusia susține succesiunea acestuia la tron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *