Presa internațională, primele reacții la protestul diasporei
Protestul din Piața Victoriei de vineri seară a avut un impact major în presa internațională. Numeroase publicații, printre care euronews.com, telegraph.com sau nytimes.com au relatat evenimentele petrecute la miting.
„Demonstrațiile antiguvernamentale au devenit un eveniment regulat în România, însă în ultimele luni numărul a scăzut semnificativ, pe măsură ce a fost stabilită oboseala. Protestele de vineri au fost cele mai mari din ultimele luni. Protestele au avut loc la aproximativ 18 luni după ce protestatarii au organizat cea mai mare demonstrație din România de la revoluția care a răsturnat comunismul în 1989.”, relatează nytimes.com.
„Expatriații români s-au întors la București pentru a se alătura mii de compatrioți care protestează împotriva corupției și presupuselor încercări de a slăbi sistemul judiciar al țării. Au existat până la 60.000 de persoane la mitingul de vineri, potrivit Agerpres, agenția națională de știri a României. Demonstranții, care au cerut demisia guvernului condus de Partidul Social Democrat, au fost, în general, pașnici, dar unii au încercat să treacă printr-o linie de securitate și au fost răniți de gaze lacrimogene.”, scrie euronews.com.
„În timp ce protestul a continuat bine în noapte, jandarmeria a folosit un canon de apă și din ce în ce mai mult a pulverizat gaze lacrimogene în mulțime. Înregistrările video postate pe social media arată că poliția bate protestatarii non-violenți care țineau mâinile sus. Mai mult de 400 de persoane au solicitat asistență medicală, a declarat agenția de intervenție de urgență ISU, inclusiv doi jandarmi care au fost separați de unitatea lor. Zeci de mii oameni au organizat proteste pașnice în alte orașe din România.”, precizează reuters.com.
„Poliția română a folosit gaze lacrimogene și a pulverizat cu piper pentru a opri vineri protestatarii anti-corupție, deoarece zeci de mii au cerut guvernului să demisioneze. Mulțimea a scandat „demisia” și „hoții” în timp ce s-au adunat într-o piață centrală din fața clădirii principale a guvernului.”, scrie telegraph.com.
Articole asemănătoare
Cum a relatat presa internațională cazul crimei din Caracal
O situație din ce în ce mai gravă pentru jurnaliști: numărul de lucrători media uciși, mai mare în 2022
Trei moguli de presă și un afacerist și-au dat întâlnire în Serbia. Posibilele mize ale întrevederii
Revocarea șefei DNA împarte opinia publică în două. Cum văd personalitățile decizia lui Iohannis
Reuters cere Israelului „o anchetă cu dovezi clare” în cazul morții foto-jurnalistului său