Val de reacții în mediul online după mitingul din Piața Victoriei

Protestul pașnic din decursul zilei de vineri a fost înlocuit rapid de unul violent, în Piața Victoriei fiind aruncate cu pietre și incendiate spații verzi de pe bulevardele adiacente. Jandarmeria a folosit, la rândul său, gaze lacrimogene, tunurile cu apă și a intervenit în forță când a fost nevoie.

Formatorii de opinie din online au ținut să critice aceste ciocniri violente dintre anumiți protestatari și forțele de ordine, considerând că acestea au umbrit scopul pentru care aproximativ 20.000 de oameni s-au adunat în fața Guvernului, câțiva venind chiar din afară.

Nici fiica lui Amza Pellea nu a ratat importantul eveniment. Aceasta a scris pe Facebook constant, distribuind mai multe filmări cu protestatari care sunt loviți de către autorități, dar și o postare cu o adolescentă de 16 ani ce și-a pierdut cunoștința din cauza gazelor lacrimogene.

Actrița a afirmat în mai multe rânduri că acțiunile Jandarmeriei din seara de 10 august nu au fost fondate și critică faptul că forțele de ordine nu i-au putut izola pe cei ce făceau probleme de protestatarii pașnici. În final, Oana Pellea îi cere demisia ministrului de Afaceri Interne, Carmen Dan, care nu a răspuns la telefon atunci când a fost contactată de un post de televiziune, pe tema numărului mare de răniți.

440 de oameni raniti si Ministrul de Interne nu raspunde la telefon …Carmen Dan a fost sunata de Digitv pentru…

Gepostet von Oana Pellea am Freitag, 10. August 2018

Cine mai crede ca in Romania este deomocratie se inseala!

Gepostet von Oana Pellea am Freitag, 10. August 2018

De asemenea, și Moise Guran sancționează intervențiile Jandarmeriei: „Total neprofesionistă intervenția Jandarmeriei. Dacă au fost provocatori, au fost puțini. În loc să îi extragă au bombardat piața cu lacrimogene. Nu se face așa ceva când ai 100k de oameni in stradă. Se calcă în picioare!”

Pe blogul său, Guran a relatat filmul evenimentelor într-un articol intitulat: „Din reunirea noastră, Dragnea își orchestrează o loviluție”, în care a prezentat, cu detalii și imagini, întâmplările din Piața Victoriei: „România și-a primit înapoi românii plecați cu bâte și grenade lacrimogene. Tensiunea acumulată într-un an și jumătate în care Dragnea a luat în derâdere mitingurile pașnice de stradă a răbufnit dramatic. Dragnea răspunde însă doar politic. La fel și Iohannis, care nu a înțeles că, înainte de a fi un instrument politic, referendumul este un instrument democratic de detensionare a societății. Nu l-a folosit. Acum nu mai există decât două căi – fie demisia imediată a guvernului pentru detensionarea situației, fie o dictatură care va instaura ordinea în acest mod, cel demonstrat de Danjarmeria personală a lui Liviu Dragnea, în seara de 10 august 2018.

Rareș Bogdan a postat pe pagina sa de Facebook imagini și filmulețe de la protest, criticând autoritățile:

Rugaminti multiple la CALM in zona unde au inceput violentele! Am incasat gaze lacrimogene la greu dar #rezist

Gepostet von Rares Bogdan am Freitag, 10. August 2018

Lucian Mîndruță critiă vehement modul în care Jandarmeria Română a ales să reacționeze vineri seară, când a intrat cu toată forța în protestatari, chiar și în cei pașnici, pentru a opri agitatorii.

Jandarmeria a iesit azi sa explice ca actiunile sale au fost defensive si ca nu au putut izola grupurile de instigatori,…

Gepostet von Lucian Mindruta am Samstag, 11. August 2018

”Doar o putere fascista foloseste violenta bandelor de batausi ca sa puna pe fuga multimea pasnica. Doar o putere care a supt la sanul Securitatii, a turnat, a furat, a mintit si a inselat stie metodele astea. Nu cred ca e o coincidenta prezenta batausilor in seara asta. Asa ceva am mai vazut in viata mea, in 1990. Erau adusi. Organizati. Motivati.Atunci am uitat si am iertat cu totii. Si-am avut noroc ca lumea mergea in directia buna. Azi nu mai e asa. Azi ne riscam si tara si vietile copiilor daca o facem”, a scris omul de radio. 

Doar o putere fascista foloseste violenta bandelor de batausi ca sa puna pe fuga multimea pasnica. Doar o putere care…

Gepostet von Lucian Mindruta am Freitag, 10. August 2018

Astfel, cântărețul Tudor Chirilă a afirmat într-un live de pe Facebook că violența nu aduce nimic bun și i-a rugat pe protestatari să facă apel la calm, căci între ei ”sunt câţiva instigatori care încearcă să răspândească ideea că violenţa este o soluţie”. În plus, solitul trupei Vama a menționat că va fi prezent alături de ceilalți colegi ai săi.

Ulterior, acesta a făcut un live de seara târziu, în care a povestit scenele petrecute în fața Palatului Victoria. În final, Chirilă îi cere explicații șefei MAI, Carmen Dan, pentru modul în care au acționat jandarmii.

Carmen Dan, ne datorezi explicatii!

Gepostet von Tudor Chirilă am Freitag, 10. August 2018

Totodată, artistul a publicat și pe Instagram o filmare în care se pot observa efectele gazelor lacrimogene.

Filosoful Mihai Șora a fost ceva mai rezervat în declarații, din cauza orei târzii. Acesta a scris în jurul orei 2 noaptea, pe Facebook, un mesaj scurt, precizând că va comenta mai multe sâmbătă.

Dragi prieteni,caii nu au nicio vină. Cam atât pot să spun la această oră târzie.Voi reveni cât de curând, după ce-mi voi fi tras sufletul.Noapte bună.

Gepostet von Mihai ȘORA am Freitag, 10. August 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *