Presa din România, vizată de hackerii ruși. Digi24, ținta principală a atacurilor
Grupul de hackeri ruși, Killnet, a desfășurat o serie de atacuri asupra mai multor site-uri din România, de la cele guvernamentale și până la cele ale publicațiilor de știri. Principala metodă prin care hackerii au reușit să paralizeze adresele țintelor a fost prin atacuri de tip DDoS, care inundă site-ul cu trafic fals.
Digi24.ro a fost principala țintă a hackerilor de la Killnet care, conform Digi24, au revendicat atacul printr-un comunicat postat pe Telegram în care au spus că ”detașamentul «Mirai» provoacă daune imense serverului Digi24. Așteptam restul”. Lesne de înțeles că gruparea a desfășurat o serie de atacuri susținute.
În urma asaltului atât site-ul, cât și aplicația de mobil a publicației au fost afectate și nu au funcționat corect.
”Începând cu ora 19:30, colegii noştri de la echipa de suport au constatat că pe serverele noastre se înregistrează un volum foarte mare de trafic fals care venea dintr-o reţea uriaşă de calculatoare infectate. Asta înseamnă că nu încercau să acceseze site-ul, ci voiau să-l blocheze. Atacul a fost revendicat şi atacatorii au anunţat că vor continua acest lucru. Din nefericire, site-ul a fost indisponibil pentru cititori pentru o scurtă perioadă de timp şi nu funcţionează cum trebuie pentru a publica ştirile”, a declarat redactorul-șef al Digi24.ro, Adriana Duțulescu, pentru Adevărul.
Conform redacției Digi24, lista cu țintele hackerilor de la Killnet a cuprins și alte site-uri de știri din România, însă -până la momentul redactării acestui articol- nici un alt site de știri nu a confirmat că ar fi fost atacat cibernetic.
Seria de atacuri desfășurate de gruparea apropiată Kremlinului nu s-a axat doar pe organizațiile de presă, ci a avut ca ținte numeroase site-uri ale instituțiilor guvernamentale. STS a anunțat că a oprit mii de atacuri în acest weekend, iar instituțiile Guvernului au declarat că nu au fost furate date sau informații importante.
Articole asemănătoare
Românii preferă mai mult social media decât internet bankingul și comenzile online
O jurnalistă din Iran vorbește din închisoare despre cum a fost agresată sexual
Google News se va relansa în Spania, după ce legea plăților obligatorii către ziare a fost modificată
De ce n-ar trebui să ne lăsăm influențați de investițiile Facebook în presă
Uganda a introdus ”taxa pe social media” – și nu are tocmai efectul scontat