Postările de Facebook, mărturii ale tragediei din Colectiv

Când spui Colectiv, te gândești automat la cuvântul ”colectiv”. Tragedia petrecută într-o seară obișnuită de vineri, când trupa Goodbye to Gravity își lansa un nou album, ”Mantras of War”, a dus la o mobilizare a societății. În București, la numai câteva ore de la incendiu, sute de persoane au fost să doneze sânge, s-au făcut strângeri de fonduri dar s-a și ieșit în stradă pentru dreptate.

Ce a urmat după are un impact la fel de mare ca și incendiul. La scurt timp după ce presa a început să relateze ce s-a întâmplat și dimensiunile tragediei au fost stabilite, mesajele din mediul online au început să curgă. Mediastandard.ro a trecut în revistă activitatea de pe Facebook în jurul tragediei din Colectiv. De la figuri importante la oameni obișnuiți, toți au scris pe rețeaua de socializare un mesaj pentru cei ce își pierduseră viața, familiile acestora și supraviețuitorii.

Condoleanțe familiilor, prietenilor celor care nu au mai putut fi salvați, sănătate celor raniti in absolut tragicul…

Gepostet von George Hora am Freitag, 30. Oktober 2015

Saptamana viitoare urma sa avem concerte in doua cluburi din Craiova si Pitesti.Suntem inmarmuriti si extrem de…

Gepostet von VUNK am Samstag, 31. Oktober 2015

Protestele din noiembrie 2015, considerate cele mai mari din istoria recentă a României, au dus la demisia prim-ministrului Victor Ponta, dar și la demiterea ministrului de Interne Gabriel Oprea și a primarului Cristian Popescu Piedone. La momentul respectiv, renunțarea la niște funcții a câtorva personaje n-a fost destul, după cum afirma și jurnalistul Grigore Cartianu, însă manifestele din stradă au creat un precedent – la scurt timp vor apărea comunitățile #Rezist și Corupția Ucide, care vor da startul unor noi manifeste, care luptă cu corupția, prezentă la toate nivelele în societatea românească. 

Dacă Ponta crede că prin demisia de azi a scăpat de belele, se înșală amarnic. În curând, va fi strivit de dosare…

Gepostet von Grigore Cartianu am Mittwoch, 4. November 2015

La scurt timp de la declanșarea incendiului, undeva după ora 10:30, a fost lansat și primul apel la 112. Ulterior, presa s-a prezentat imediat la fața locului și informația despre tragedie s-a răspândit. Digi24 a transmis printre primele televiziuni despre evenimentele petrecute la Colectiv, la 23:14 (puteți urmări filmarea AICI, de la minutul 15). Din relatările jurnaliștilor ajunși la fața locului, înțelegem că situația nu părea atât de gravă.

Nici starea sistemului medical nu s-a dovedit a fi mai fericită, după cum dovedesc postările de pe Facebook. Apelurile la donații pentru medicamente și alte cheltuieli asemănătoare, precum și la donarea de sânge, au fost lansate intens la începutul lunii noiembrie. Însă cel mai important subiect este transferarea celor ce au suferit răni grave în străinătate, la spitale cu o dotare mai avansată decât cele românești.

În această dimineaţă au sosit cu bine în Belgia cei 8 răniţi în urma tragediei din 30 octombrie 2015 din Clubul…

Gepostet von Ambasada României în Regatul Belgiei am Samstag, 7. November 2015

#UPDATE pe scurt: Am aterizat de 2 minute, avem un plan concret cu echipa norvegiana, finlandeza si engleza, avem…

Gepostet von Pavel Popescu am Freitag, 6. November 2015

Dragi prieteni, probabil ca stiti deja cine este pustiul din poza. Este vorba despre Pavlos Popovici, unul dintre eroii…

Gepostet von 9.7 RICHTER am Freitag, 6. November 2015

Nu în ultimul rând, cele mai importante cuvinte de spus le-au avut cei ce au reușit să scape cu viață din club. Supraviețuitorii au relatat, pe conturile personale sau pe o pagină oficială, momementele trăite pe 30 octombrie și după. Este și cazul Alexandrei Furnea.

Am fost la ‪#‎colectiv‬. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă ușă. Chiar și așa soțul și fiul meu au putut ieși abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicați cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă ușă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetați stâlpii și tavanul localului este foarte ușor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în fața mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: ” Asta nu era prevăzut în program”. În secunda următoare și-a dat seama că nu e de glumă și a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă. După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbințelii aerului irespirabil, am tras aer în piept și am simțit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbușit tavanul și asta ar fi putut provoca rafala de foc și fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină și am simțit aer curat. M-am uitat înapoi și am văzut o mare grămadă de oameni prăbușiți unii peste alții în ușă. Cei care ieșiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinși sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: „Luați-i mai întâi pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Mulți încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: „Tu ești? Unde ești, că nu te văd? Asta e mâna ta?” etc. Era de coșmar. Nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo„, a scris pe Facebook Delia Ţugui.

Materialul prezentat reprezintă o mică parte din miile de postări de pe rețeau de socializare din preajma tragediei, însă este și o rememorare a unui eveniment ce a marcat și schimbat cursul societății. Cât despre dosarul deschis împotriva patronilor clubului, a firmei de efecte speciale, Cristian Popescu Piedone – pe atunci primarul Sectorului 4 -, dar și a doi pompieri, Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzați de abuz în serviciu, acest proces stagnează, întrucât judecătorul și-a cerut pensionarea, iar cazul va fi reluat din toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *