Planurile ridicole ale lui Elon Musk: taxe pe tweet-uri
Deși a declarat în mai multe rânduri că motivul pentru care a cumpărat Twitter este unul ideologic, Elon Musk a ținut o prezentare pentru creditori în care a vorbit despre planurile sale de monetizare a tweet-urilor.
Surse citate de Reuters au spus că Elon Musk a menționat o serie de schimbări pe care le are în gând pentru a face Twitter și mai profitabilă decât este acum. De la eliminarea salariului membrilor boardului de conducere și până la taxe pe tweet-uri, miliardarul a asigurat creditorii că Twitter ”are o marjă de profit brut mult mai mică decât a altor companii precum Facebook, argumentând că acest lucru lasă spațiu pentru a conduce compania într-un mod mai eficient din punct de vedere al costurilor”.
Planurile lui Musk pentru Twitter
Musk a spus că vrea să elimine salariul celor din boardul administrativ al companiei, mișcare care ar salva trei milioane de dolari anual. Asta pare mai mult o chestiune ce ține de bucătăria internă a Twitter, dar nu vreu să-mi imaginez cum decurge o întâlnire între Musk și membrii boardului, cei din urmă știind că s-ar putea să fie trași pe zero curând.
Nu eliminarea salariilor acestor directori executivi e ridicolă, ci taxele pe tweet-uri pe care Musk le-a gândit. Pe scurt, miliardarul vrea ca orice site terț care preia prin embed sau prin citare un tweet ce aparține unui individ ce are cont cu blue check sau unei organizații, atunci site-ul respectiv trebuie să plătească o taxă.
Sursele citate de Reuters spun totuși că prezentarea făcută băncilor reprezintă mai mult o viziunea lui Elon Musk asupra platformei și nu angajamente concrete. Asta e vestea bună.
Vestea proastă este că Musk continuă să facă anunțuri despre posibilele costuri pe care Twitter le va implementa. În cea mai recentă postare despre acest lucru, Elon a spus că ”Twitter va fi întotdeauna gratuit pentru utilizatorii obișnuiți, dar poate că va avea un mic tarif pentru utilizatorii comerciali/guvernamentali”.
Twitter will always be free for casual users, but maybe a slight cost for commercial/government users
— Elon Musk (@elonmusk) May 3, 2022
Comentariul vine în urma unei glume despre masoni. Atmosfera e amuzantă, râdem, ne distrăm și înghițim absurdul mai ușor. Dacă aceste planuri pe care Musk le are în vedere ajung să fie cu adevărat implementate, atunci Twitter va deveni neutilizabil.
În primul rând, taxa pentru site-uri terțe care citează sau folosesc funcția de embed pentru tweet-uri poate părea inofensivă la prima vedere, dar nu e deloc așa. Gândește-te la publicațiile de știri care, câteodată, se folosesc de anumite declarații de pe Twitter pentru a relata despre un subiect. Elon Musk nu face altceva decât să îngreuneze accesul la informații și o face în numele libertății de exprimare. E greu să nu vezi ironia și ridicolul situației.
Cât despre tariful pentru conturile firmelor sau instituțiilor guvernamentale, întrebarea care se naște de aici este cine ar fi dispus să o plătească având în vedere că Twitter nu este la fel de mare ca Facebook, Instagram sau TikTok. Sigur, Twitter e relevant și găzduiește tot felul de conturi ce aparțin vedetelor, guvernelor, jurnaliștilor și brandurilor, însă o taxă care să fie pe post de barieră pentru o parte dintre aceste conturi nu va face decât să izoleze Twitter și mai mult.
Hai să luăm contul Guvernului României ca exemplu. La momentul redactării acestui articol, contul are puțin peste 2500 de urmăritori. Postările sunt în engleză (probabil pentru că vor să se adreseze utilizatorilor internaționali, nu interni), audiența este limitată, iar mesajele se referă mai mult la acțiunile externe ale Guvernului. Care ar fi motivul pentru care acest cont să mai fie activ dacă tariful lui Musk va fi implementat? De ce să plătească pentru a posta, când Facebook le oferă mult mai mult decât o face Twitter și mai e și gratis.
Sunt multe date care nu se adaugă la calculele pe care Elon Musk le anunță. Dacă e serios sau nu cu privire la aceste planuri , asta va rămâne de văzut. Totuși, faptul că le anunță în mod public și se supără când este contrazis, demonstrează, ce am mai spus și cu alte ocazii și mă văd nevoit să repet, miliardarul este slab pregătit să conducă o platformă de social media. Din păcate pentru el, rețelele de socializare presupun munca cu oamenii, nu cu mașini pe linia de asamblare sau cu rachete care să zboare în spațiu.
Între timp, Musk a reușit să-și asigure șapte miliarde din finanțare externă. Cele mai importante sume au venit de la un prinț saudit, firme de criptomonede, acționari ai Tesla și chiar Fondul Suveran de Investiții din Qatar (important de subliniat că țara e certată cu libertățile omului). Lista completă a finanțatorilor o găsești pe Axios.
…când Facebook le oferă mult mai mult decât o face Twitter și mai e și gratis….
Gratis pentru fraierii care pun inimioare si pisoiasi. Pentru firmele care le cumpara datele nu e deloc gratis.
Apoi contul Guvernului Romaniei probabil ca o face ca asa da bine, o alta forma fara fond specifica Ro. Daca chiar i-ar interesa sa isi difuzeze imaginile ar da si ei banutu la Fb.
Printul ala saudit si multi altii erau finantatori ai Twitter dinainte sa intre Elon Musk pe fir, cum de ati uitat sa mentionati? Tot cu propaganda? Cine va mai crede. Coate goale care dau sfaturi celui mai bogat om despre cum se conduce o companie. Numai faptul ca ati luat ca exemplu contul guvernului Romaniei arata cat de pe langa subiect sunteti. Oricum s-a vazut si in comentariile de la alte articole ridicole pe care le tot impingenti ca oamenii s-au prins ca e doar propaganda ieftina de stanga ce scrieti pe aici.
twitter va fi un loc mai bun fara guvernul romaniei si mai ales fara agentiile de „stiri”.