Fact check: Un videoclip care arată un tanc rus trecând peste o mină este de fapt dintr-un film din 2014

Declanșarea războiului total în Ucraina a adus, după sine, și un val de informații false. Difuzarea la o televiziune din România a unor scene dintr-un joc video au stârnit râsete în mediul online, în timp ce narativele false promovate de Rusia au fost demontate rând pe rând de presa din întreaga lume.

Acum, un alt video fals circulă pe rețelele sociale. Unul dintre conturile de Twitter care a distribuit filmarea este @EuromaidanPR, care se recomandă a fi un „organ de presă independent de știri online din și despre Ucraina” și care are 96,2 mii de urmăritori.

„Iată o poveste foarte scurtă despre cum ocupanții ruși au filmat imagini de propagandă și au lovit o mină chiar în timpul filmărilor. De ce este aceasta o poveste scurtă, puteți să vă uitați singuri”, se arată în tweet. 

În filmarea atașată poate fi văzut un tanc care, aflându-se pe un drum nepavat, trece într-adevăr peste un dispozitiv explozibil.

Numai că filmarea este din 2014 și a fost realizată în pregătirea unui film, după cum susține descrierea de pe YouTube a aceluiași video, publicată în urmă cu opt ani: „Filmat în Bașchiria [republică din Rusia, situată între Volga și munții Ural – n.r.]. Filmat de contractori ai batalionului de geniști care au participat la filmările filmului «Dragoste și stele»”.

În timp ce conturile de Twitter care au distribuit imaginea nu afirmă explicit că incidentul ar fi avut loc în contextul războiului din Ucraina din 2022, lasă de înțeles că incidentul ar fi fost real – și nu o scenă regizată pentru un film.

Scena exploziei din filmul «Dragoste și stele» poate fi văzută AICI de la 1:08:00.

2 Comentarii

  1. Una din miile din videoclipuri si fotografii „procesate” mediatic, spre cresterea confuziei publicului si a manipularii informationale si emotionale in conflictul Rusia vs. restul lumii…

  2. Stimată Alexandra Irina Minea, consider că ar fi mult mai bine pentru cititorii dumitale să te documentezi înainte de a scrie despre orice subiect, mai ales despre subiecte care îți depășesc cunoștințele pe care le deții în diverse domenii.
    Pentru știința celor interesați sau mai puțin interesați, în această imagine nu există NICIUN TANC!
    Această mașinărie „infernală” este un vechi transportor blindat (acesta este numele lui) de tipul BTR-80.
    Este scris și pe imagine, e drept că este în limba rusă.
    BAFTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *