Peste 75% din toți jurnaliștii uciși în 2023 au murit în războiul din Gaza
Numărul jurnaliștilor uciși în întreaga lume anul trecut a fost aproape de un record anual, iar cauza principală a fost conflictul din Fâșia Gaza.
Potrivit datelor colectate de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și citate de Euronews, aproximativ 75% dintre cei 99 de jurnaliști uciși în întreaga lume au fost palestinieni uciși în atacurile israeliene din Gaza. Aceasta înseamnă că, începând cu 7 octombrie, 72 de lucrători din domeniul mass-media și-au pierdut viața numai în Gaza.
De fapt, ONG-ul raportează că „în primele trei luni ale războiului dintre Israel și Gaza au fost uciși mai mulți jurnaliști decât au fost uciși vreodată într-o singură țară pe parcursul unui an întreg”.
În plus, dacă acest lucru nu era suficient de grav, CPJ afirmă că există dovezi că armata israeliană vizează în mod special reporterii. Această afirmație este susținută de trecutul IDF: cel puțin 20 de jurnaliști au fost uciși în 22 de ani și nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea lor. Cel mai cunoscut caz este cel al lui Shireen Abu-Akleh, o jurnalistă palestiniano-americană care lucra pentru Al Jazeera. Ea a fost ucisă în mai 2022 de un glonț tras de un soldat israelian, în ciuda faptului că purta o vestă de presă albastră și o cască care o identificau ca membră a presei. După ce a încercat să eludeze subiectul, IDF a recunoscut în cele din urmă că unul dintre soldații săi a fost cel care a ucis-o pe Abu Akleh, dar nu a fost luată nicio măsură de repercusiune împotriva acestuia.
Mexic este încă periculos pentru lucrătorii din mass-media
Există totuși câteva vești bune: la nivel mondial, numărul de jurnaliști uciși a scăzut față de anii trecuți.
Partea proastă este că Mexicul este una dintre țările care nu se află într-un conflict militar, dar este un loc periculos pentru lucrătorii din domeniul mass-media, alături de Somalia și Filipine.
Totuși, uciderea jurnaliștilor nu este singura măsură luată în considerare atunci când se declară o țară nesigură pentru mass-media. CPJ subliniază, de asemenea, că „atacurile neletale persistă, iar jurnaliștii continuă să fie încarcerați într-un număr record, un indicator cheie al condițiilor de libertate a presei”.
Articole asemănătoare
O trecere în revistă a tensiunilor dintre Cîțu și Vlad Voiculescu. Cum s-a ajuns la demitere
Ghana: Un jurnalist sub acoperire, împușcat mortal pe stradă
Organul de propagandă rusă Sputnik nu mai funcționează în România
Twitter primește o excepție în App Store care permite redenumirea platformei în ”X”
Twitter își va avertiza utilizatorii atunci când dau like dezinformării