Parlamentul European l-a invitat pe Elon Musk să depună mărturie privind Twitter
Elon Musk a fost invitat, în mod oficial, să vină în fața Parlamentului European pentru a vorbi despre Twitter și cum platforma plănuiește să respecte viitoarele legi ale Uniunii Europene care vor reglementa piața și serviciile online.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a trimis o scrisoare miliardarului în care îl invită să depună mărturie în plenul eurodeputaților într-un „dialog sincer și public”, conform scrisorii obținute de Politico.
Tema principală de discuție se referă la atât la Twitter, platforma de socializare pe care Musk o conduce, cât și la responsabilitatea companiei de a respecta legile europene și valorile democratice. Încă de luna trecută europarlamentarii doreau o întâlnire cu Musk și i-au cerut acest lucru Robertei Metsola. Șefa Parlamentului European s-a declarat încrezătoare că miliardarul va da curs invitației.
„Twitter joacă un rol central în viața democratică a Uniunii Europene și oferă posibilitatea unui discurs civilizat. Twitter nu ar trebui să devină, în mod involuntar, un catalizator al discursului instigator la ură, al interferențelor electorale și al dezinformării”, a mai adăugat președinta PE în scrisoarea adresată lui Musk.
Invitația vine în urma scandalului legat de suspendarea conturilor mai multor jurnaliști și a schimbării politicilor prin care promovarea altor companii de social media ar fi interzisă pe Twitter, cu mențiune că se aplică doar conturilor care au ca scop principal acest lucru.
Totodată, au apărut reacții din interiorul UE care spun că Twitter este o companie prea mică pentru a încălca legile antitrust ale blocului comunitar, deși încadrarea companiei condusă de Musk ar putea fi schimbată pentru că are suficient de mulți utilizatori europeni.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a reacționat pe Twitter și a cerut ca pachetul de legi care reglementează serviciile online (DSA) să nu fie implementate mai târziu de 1 septembrie 2023.
Platforms can't keep flip-flopping on policies.
The #DSA sets clear rules — now we have a clear implementation #date too.
I've instructed 🇪🇺 Commission teams to enforce DSA no later than:
1 September 2023
Strongly encouraging platforms to fully comply even sooner.#BeReady
— Thierry Breton (@ThierryBreton) December 19, 2022
„Platformele nu mai pot continua să se răzgândească în privința politicilor lor. DSA stabilește reguli clare – acum avem și o dată clară de punere în aplicare […] Încurajăm cu tărie platformele să se conformeze pe deplin chiar și mai devreme”, a scris comisarul pe Twitter.
De când a preluat platforma, Musk a ținut constant să precizeze că Twitter va respecta legile europene și nu va introduce schimbări care să submineze standardele blocului comuntar. Măsurile din ultimele luni, însă, par să contrazică promisiunile miliardarului.
Articole asemănătoare
Recomandările redacției. Despre propagandă: Cum a folosit Ucraina social media în război și cum sunt afectați belarușii de politica lui Lukașenko
Evoluția unei publicații germane: de la forum de conspirații la fabrică de dezinformare
PSD și ALDE, îndoielnice în ochii partidelor europene. Stanomir: ”Un semnal că România riscă izolare internațională” EXCLUSIV
Cum s-a văzut în online discursul în română al președintelui Consiliului European
YouTube va introduce măsuri care să limiteze distribuirea dezinformării în afara platformei sale