Suedia blochează extrădarea unui jurnalist folosit de Turcia ca monedă de schimb

Curtea Supremă din Suedia a blocat extrădarea unui jurnalist turc, cerută de președintele Erdogan în schimbul aprobării aderării Suediei la NATO.

Instituția judiciară supremă a respins cererea deoarece a observat „mai multe obstacole” în calea extrădării lui Bulent Kenes. Unul dintre acestea este faptul că acesta nu a comis o infracțiune recunoscută ca atare de Suedia, alături de statutul său de refugiat politic, conform DW.

„Există, de asemenea, un risc de persecuție pe baza convingerilor politice ale acestei persoane. Prin urmare, o extrădare nu poate avea loc”, a declarat judecătorul Petter Asp într-un comunicat.

Ministerul suedez de Externe a declarat, după publicarea decizii Curții: „Dacă instanța supremă declară că există obstacole în calea extrădării într-un caz individual, guvernul trebuie să respingă cererea de extrădare”.

Jurnalist pentru intrarea în NATO

Bulent Kenes deține acum statutul de refugiat în Suedia și lucrează, de asemenea, pentru o organizație non-profit înființată de alți disidenți turci din exil, dar este acuzat în Turcia că face parte dintr-un complot pentru a-l răsturna de la putere pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

La fel ca mulți dintre opozanții lui Erdogan, el spune că a fost acuzat de lucruri false pe baza unor dovezi fabricate de guvern și pentru că făcea parte din organizația Fethullah Gulen.

Ankara a blocat anterior intrarea Suediei și Finlandei în NATO. După summitul de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie, Turcia a prezentat celor două țări o listă cu 33 de nume și a cerut extrădarea refugiaților kurzi și a altor disidenți turci pentru a aproba intrarea celor două țări nordice.

Kenes este singura persoană pe care Erdogan a identificat-o cu numele, dar președintele turc a fost avertizat de Suedia că decizia se află în cele din urmă în mâinile sistemului judiciar, care este independent.

Cum a răspuns Turcia 

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avut o reacție publică la decizia Curții Supreme din Suedia de a nu-l extrăda pe jurnalist, catalogând-o ca fiind „o măsură foarte negativă”.

„Respingerea cererii noastre de extrădare a lui Bülent Kenes este o măsură foarte negativă. Participanții la puci trebuie extrădaţi în Turcia”, a declarat oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *