Bitcoin împlinește zece ani – istoria celei mai de succes criptomonede EXCLUSIV

Acum un deceniu, economia lumii avea să se schimbe într-un mod neașteptat – Bitcoin, cea mai populară monedă virtuală, a fost creeată.

”Nașterea” Bitcoin este la fel de interesantă precum parcursul economic al monedei. În 2008, domeniul bitcoin.org a fost înregistrat, ca la câteva luni mai încolo (noiembrie 2008) mai mulți internauți să primească lucrarea lui Satoshi Nakamoto, ”Bitcoin, un sistem peer to peer cu bani”.

bitcoin, gold
sursa: Coindesk

Dacă vă întrebați cine este Satoshi Nakamoto – ei bine, nimeni nu știe identitatea reală. Însă se știe că este aceeași persoană (sau grup de persoane) care a (au) înregistrat domeniul de care am amintit mai sus.

Primul bloc a fost minat de Nakamoto în prima lună a anului 2009, obținând 50 de Bitcoins. La scurt timp, programatorul Hal Finney a fost prima persoană care a tranzacționat moneda. Acesta s-a aflat și printre contribuitorii originali.

Gavin Andersen, software developer, a primit în anul 2010 de la Satoshi Nakamoto cheia de alertă şi codul sursă de control. Una dintre problematicile cu care Andersen s-a confruntat a fost eliminarea unui posibil control centralizat astfel încât „dacă era să fie lovit de autobuz, reţeaua ar fi continuat să funcţioneze fără probleme”.

bitcoin price from 2009 to 2017
sursa: Bitnews.com

În momentul actual, Bitcoin este cea mai valoroasă criptomonedă, o unitate valorând  aproximativ 25,730 de lei (6,261 de dolari americani, 5517 de euro). Prima tranzacție ar fi avut loc acum opt ani – un utilizator a plătit 10.000 de Bitcoins pentru două pizza.

Așa cum puteți observa în cea de-a doua imagine, este impresionantă evoluția monedei virtuale. Dacă în 2009 valoarea unei unități era aproape infimă, pe 8 iulie 2011 se observă prima creștere majoră (31 de dolari), ca la sfârșitul anului valoarea acestuia să scadă la 2$. Deși mia a fost atinsă în noiembrie 2013, n-a ținut mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *