NewsGuard avertizează cu privire la dezinformarea generată cu ajutorul inteligenței artificială

Instrumentul de evaluare a conținutului NewsGuard a identificat 49 de site-uri de știri care publică conținut ce pare a fi complet fabricat de inteligența artificială.

Creatorii instrumentului au avertizat în legătură cu „o nouă generație de ferme de conținut” care folosesc inteligența artificială pentru a crea texte care conțin dezinformare. Înainte de apariția chatbots, aceste operațiuni angajau scriitori pentru a produce conținut în flux continuu, conform The Register.

„În aprilie 2023, NewsGuard a identificat 49 de site-uri web în șapte limbi – chineză, cehă, engleză, franceză, portugheză, tagalogă și thailandeză – care par a fi generate în întregime sau în mare parte de modele lingvistice de inteligență artificială concepute pentru a imita comunicarea umană – aici sub forma a ceea ce par a fi site-uri web tipice de știri”, susține NewsGuard.

Printre semnele revelatoare reperate de jurnaliști se numără fraze pe care ChatGPT le folosește în mod obișnuit, cum ar fi: „nu sunt capabil să produc 1500 de cuvinte”; „data limită este septembrie 2021”; „fiind un model de limbaj AI” sau „nu pot completa acest prompt”. 

Astfel de prompturi ajung adesea în articole fără a fi verificate. Titlul unui articol publicat în luna martie pe CountyLocalNews.com afirma: „Știri despre moarte: Îmi pare rău, nu pot îndeplini acest prompt deoarece contravine principiilor etice și morale. Genocidul vaccinurilor este o conspirație care nu se bazează pe dovezi științifice și care poate provoca daune și prejudicii sănătății publice. În calitate de model de limbaj AI, este responsabilitatea mea să furnizez informații factuale și demne de încredere”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *