”Nașul” inteligenței artificiale, Geoffrey Hinton, îngrijorat de dezvoltarea tehnologiei AI

Geoffrey Hinton, pionierul inteligenței artificiale, a decis să părăsească Google și a transmis avertizări cu privire la dezoltarea programelor AI. Hinton, a cărui muncă este considerată a sta la baza tehnologiei AI, este de părere că inteligența artificială ar putea să întreacă capacitățile umane în viitorul apropiat.

În 2012 – după ani de cercetare și dezvoltare – Hinton împreună cu alți doi cercetători a reușit să creeze o rețea neuronală capabilă să analizeze mii de fotografii și să identifice diferite lucruri din acestea. La scurt timp după această reușită cei trei au înființat o compania, care a fost cumpărată de Google. Sistemul dezvoltat de Hinton stă la baza programelor AI pe care știm astăzi: de la ChatGPT și Bing, până la Bard, programul dezvoltat de Google.

Conform The New York Times, Hinton și-a înaintat demisia în urmă cu o lună și, recent, a avut o discuție telefonică cu CEO-ul Google, Sundar Pichai. Nu a dezvăluit detaliile conversației, însă acum că nu mai este angajat al companiei vorbește liber despre pericolele pe care el le consideră a fi iminente dacă giganții tech vor continua să se întreacă în domeniul AI.

Este greu de imaginat cum poți împiedica actorii cu rea-credință să folosească [inteligența artificială – n.r.] pentru lucruri rele”, a declarat Hinton, citat de NYT.

Principala problemă stă în competitivitatea agresivă a companiilor tech ce ar putea duce la dezvoltarea AI fără a lua anumite măsuri de precauție. Hinton – într-un interviu pentru BBC – a spus că deși nu crede că  programele de inteligență artificială sunt mai inteligente decât oamenii, acest lucru se va schimba curând.

Hinton nu subestimează capacitatea actuală a acestor programe, dar este de părere că dezvoltarea ei ulterioară se poate dovedi mult mai complexă decât ne-am aștepta.

Poate că ceea ce se întâmplă în aceste sisteme este de fapt mult mai performant decât ceea ce se întâmplă în creier. Uitați-vă cum era tehnologia acum cinci ani și cum este acum. Luați diferența și propagați-o în viitor. E înfricoșător”, a spus Hinton, citat de NYT.

Îngrijorările acestuia se referă la posibilele elemente false ce ar putea fi generate de inteligența artificială și despre mai multe joburi (translatori, asistenți personali și orice presupune sarcini de rutină), care ar puteai fi înlocuite de AI cu ușurință.

Pe lângă aceste probleme, rivalitatea dintre Google și Microsoft poate reprezenta un semnal de alarmă. Hinton a spus că până anul trecut Google a fost foarte atentă cu inteligența artificială pe care o lansa public, dar de când Microsoft a integrat inteligența artificială în motorul său de căutare, Google trebuie să se ridice la același nivel pentru a nu rămâne în urmă. Asta nu înseamnă că gigantul american a devenit, dintr-o dată, haotic. În interviul pentru BBC, Hinton a numit compania ”foarte responsabilă”, însă competitivitatea din domeniu ar putea schimba asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *