Ocupația bizară a locuitorilor unui oraș din Macedonia de Nord: distribuirea fake news-urilor despre alegerile americane
Locuitorii unui oraș din Macedonia de Nord au găsit o ocupație bizară, dar care le aduce câștiguri financiare semnificative: distribuirea fake news-urilor despre alegerile americane.
”Fermele de conținut” copiau textele unor cotidiene republicane din America, alegând teme de interes pentru publicul conservator american. Câștigul acestora era realizat din publicitatea online, se arată într-un raport realizat de Observatorul Universității Stanford, citat de Radio Europa Liberă.
Nu e prima oară când orașul Veles ajunge în atenția publică pentru modul nedemocratic în care niște localnici au ales să facă bani. În 2016, sute de fake news-uri au fost publicate pe mai bine de 100 de site-uri pro-Trump și ar fi reușit să influențeze discursul public american. Totuși, cercetătorii susțin că, în prezent, persoanele implicate „și-au perfecționat tacticile din 2016 pentru a-și ascunde urmele și a exploata platformele de socializare de dreapta care sunt mai puțin susceptibile de a elimina astfel de conținut”.
Legăturile dintre ”fermele de conținut” și ”fabrica de trolli”
Presa internațională a scris inițial că operațiunea, apărută la ultimele alegeri prezidențiale din SUA, ar fi fost gândită de niște adolescenți pasionați de tehnologie și în căutare de câștiguri financiare, însă informația a fost pusă la îndoială de Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP).
Asociația de jurnaliști de investigație a dezvăluit în urmă cu doi ani că proiectul „nu a fost început în mod spontan de adolescenții apolitici”, ci de către Trajche Arsov, un avocat macedonean cunoscut, cu cunoștințe americane de nivel înalt.
Acesta ar fi colaborat, conform investigației OCCRP citată de RFERL, „cu doi parteneri americani de renume timp de cel puțin șase luni într-o perioadă care s-a suprapus peste ziua alegerilor”.
Mai mult decât atât, în lunile precedente înregistrării domeniilor web, un angajat al Agenției ruse pentru Cercetarea Internetului – cunoscută și ca ”fabrica de trolli” – a vizitat Macedonia de Nord, însă OCCRP nu a putut stabili o legătură clară între cele două personaje. Anna Bogacheva a fost ulterior inclusă pe lista persoanelor suspecte pentru interferența în alegerile americane, realizată de investigatorul Robert Mueller.
Articole asemănătoare
Meta ia în considerare interzicerea reclamelor politice în Uniunea Europeană
Arabia Saudită recunoaște că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis
Rusia a sporit atacurile cibernetice împotriva țărilor NATO
Cât costă un instrument de dezinformare bazat pe inteligență artificială? Doar 400 de dolari pe lună
Un jurnalist din Zimbabwe, arestat pentru ”incitare la ură” la scurt timp după ce a publicat o investigație