O jurnalistă ucraineană răpită de ruși, eliberată după ce a înregistrat un clip în care susținea că i-au „salvat viața”

În schimbul eliberării sale, o jurnalistă ucraineană ar fi fost presată să admită video că soldații ruși nu au răpit-o, ci i-au „salvat viața”. După multe zile în captivitate, Viktoriia Roșchina a fost lăsată să plece.

Deși Roșchina nu și-a făcut încă publică povestea, instituția media pentru care lucrează a declarat că filmarea realizată de aceasta cât încă se afla în custodia răpitorilor săi a fost o condiție pentru eliberarea sa, conform

Publicația Hromadske a relatat că, cu câteva ore înainte de eliberarea ei, pe posturile pro-ruse și canalele Telegram a început să circule un videoclip cu Roșchina în care spunea că rușii nu au ținut-o niciodată captivă, ci i-au salvat viața.

„Sunt recunoscător armatei ruse pentru că mi-a oferit locuințe și adăpost în Berdiansk. Acum îmi dau seama că, nepermițându-mă să intru la Mariupol, mi-au salvat viața”, a spus jurnalista ucraineană.

Filmarea, în care Roșchina pare a fi obosită, a fost publicată de mai multe organe de propagandă ruse. Video-ul de mai jos a fost încărcat pe pagina de YouTube a Donbas Today, o variantă locală a organului sancționat de Uniunea Europeană RT.

După cum spuneam, jurnalista încă nu a făcut declarații publice cu privire la experiența trăită de la răpirea sa. Conform Hromadske, aceasta se află în drum spre Zaporojie, pentru a se întâlni cu familia sa.

Ultima oară când Roșchina a fost văzută, pe 12 martie, aceasta se afla în orașul ocupat de ruși Berdeansk. Pe 16 martie, angajatorul său a raportat faptul că jurnalista ar fi fost reținută de serviciul rus de securitate FSB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *