Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 68

Pe măsură ce conflictul dintre Israel și Hamas se apropie de cea de-a treia lună, numărul civililor uciși în operațiunile din Fâșia Gaza crește. Printre aceștia se numără și jurnaliștii, care își pun viața în pericol pentru a relata lumii întregi suferința din acea regiune.

Conform datelor colectate de organizatia Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, până la data de 19 decembrie, au fost înregistrate 68 de decese confirmate în rândul lucrătorilor media. Dintre aceștia, 61 erau palestinieni, patru israelieni și 3 libanezi.

Mai mult, 13 jurnaliști au fost răniți, 3 jurnaliști au fost dați dispăruți, iar 20 de jurnaliști au fost arestați de forțele israeliene. Au fost înregistrate și un număr mare de agresiuni, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea unor membri ai familiei lucrătorilor media din regiune.

CPJ investighează, de asemenea, numeroase rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați, precum și despre deteriorarea birourilor de presă și a locuințelor jurnaliștilor. Datele sunt colectate de organizație prin intermediul surselor regionale și nu vor fi incluse pe lista oficială a CPJ până la confirmarea clară a acestor informații.

Nu este clar dacă toți acești jurnaliști acopereau conflictul în momentul morții lor, dar CPJ i-a inclus în numărătoare pe măsură ce investigăm circumstanțele decesului.

„CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care fac o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie ținta părților aflate în război”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord. „Jurnaliștii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâșietor. Cei din Gaza, în special, au plătit și continuă să plătească un tribut fără precedent și se confruntă cu amenințări exponențiale. Mulți și-au pierdut colegii, familiile și instalațiile media și au fugit în căutarea siguranței atunci când nu există niciun refugiu sau ieșire sigură.”

Cel mai recent caz este cel al lui Abdallah Alwan, ucis de un atac aerian israelian asupra casei sale din Jabalia, pe 18 decembrie 2023. Cu o zi înainte, au fost înregistrate alte două decese: ale lui Assem Kamal Moussa și Haneen Kashtan. Ambii jurnaliști au fost uciși de atacuri aeriene ale Israelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *