Noul guvern militar din Myanmar a ordonat blocarea Facebook, la câteva zile de la lovitura de stat
Firmelor de telecom din Myanmar le-a fost ordonat să blocheze temporar rețeaua de socializare Facebook, la numai câteva zile de la lovitura de stat. Noul guvern militar, care a luat locul Ligii Naționale pentru Democrație – un partid ales pe cale democratică -, susține că social media reprezintă un pericol.
Din relatările persoanelor aflate în Myanmar, câteva companii au început deja să pună în aplicare ordinul primit de puciști. NetBlocks, care urmărește utilizarea globală a internetului, raportează că MPT, un operator de telecomunicații de stat care domină piața, a blocat atât Facebook, cât și celelalte servicii ale companiei lui Zuckerberg: Messenger, Instagram și WhatsApp, informează TechCrunch.
Au existat și critici din parte companiilor telecom în ceea ce privește hotărârea abuzivă a noului guvern, însă acestea tot au pus în aplicare măsura. Este cazul Telenor, care și-a exprimat „grave îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului”.
Noul guvern din Myanmar susține că Facebook contribuie la instabilitatea țării și, în consecință, a invocat o secțiune din legea telecomunicațiilor locale care justifică multe acțiuni în beneficiul publicului și al statului.
Însă măsura este considerată a fi nu în beneficiul statului, ci al noului guvern, întrucât rețelele de socializare reprezintă principala metodă prin care populația se poate informa și organiza. Totuși, Facebook a fost criticată pentru practicile sale greșite în Myanmar, acolo unde lipsa sa de acțiune ar fi dus la violențe.
Articole asemănătoare
Platformele online au luat măsuri specifice împotriva dezinformării cu privire la vaccinuri
Fotojurnalistul Octav Ganea, despre exploziile din Crevedia: „Am considerat că sunt în siguranță. Pe măsură ce alergam, simțeam cum intră căldura între rucsac și cămașă, pe piele”
Presa rusă de stat instigă la represalii pentru Ucraina, după ce nava Moskva s-ar fi scufundat
Hillerin acuză exercitarea de „presiuni josnice” asupra sa după articolul controversat din Cațavencii
NYTimes: SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării fiicei lui Dughin, în Rusia