BBC ia în calcul introducerea subscripțiilor pentru serviciul său global de știri

Cel mai vechi radiodifuzor public britanic, BBC, ia în calcul introducerea unei subscripții pentru serviciul său global de știri. Prin adoptarea acestei măsuri, The British Broadcasting Corporation speră să reducă impactul „semnificativ” al pandemiei asupra sectorului media.

Informația a fost lansată chiar într-un raport financial al instituției media, publicat miercuri. În timp ce decizia de introducere unui model de subscripție plătită – prin care utilizatorii vor putea accesa mai mult conținut – nu este încă luată, BBC susține că ea este de luat în considerare, confom Press Gazette.

„Unii furnizori de știri au început să aibă un succes semnificativ printr-un model de abonament direct către consumator. Vom continua să analizăm modul în care GNL poate funcționa cel mai bine pe piață pentru a asigura succesul comercial pe termen lung în fața provocărilor actuale ale pieței de știri la nivel mondial”, se arată în raport.

Perspectiva unei astfel de măsuri nu este atât de neașteptată pe cât ar putea să pară. Multe dintre publicațiile britanice au reușit să treacă mai ușor peste dificultățile impuse de pandemia de Covid cu ajutorul veniturilor realizate din subscripții.

Dificultățile financiare ale radiodifuzorului public britanic

Mai mult decât atât, modelul de afaceri al BBC, bazat pe vânzări publicitare și licențierea către alte companii media, nu mai funcționa de ceva vreme, din mai multe motive:

  • apariția altor publicații internaționale în limba engleză și susținute de state, precum Rusia și China, au dus la creșterea competitivității de pe piața media globală;
  • înghețarea de cinci ani a majorărilor taxelor de licență, care introduse în 2010 – a dus parțial la reducerea cu 30% a veniturilor pe termen real în ultimul deceniu a BBC, conform unui raport al Value for Audiences;
  • finanțarea forțată a unor programe susținute în mod normal de către Guvern, precum BBC World Service și S4C.

Un raport al Biroului Național de Audit a relevat săptămâna trecută că veniturile din taxele de licență ale BBC au scăzut la 3,5 miliarde de lire sterline în 2019 și 2020 – o pierdere de 310 milioane de lire sterline în decurs de trei ani, din cauza deciziei guvernului de a face corporația să acopere costul licențelor TV gratuite pentru cei peste 75 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *