Numărul ridicat de jurnaliști și academicieni reținuți în Turcia, motiv de îngrijorare pentru UE

Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că situația jurnaliștilor și academicienilor blocați pe teritoriul turc este un motiv de îngrijorare pentru Uniunea Europeană.

Declarația oficialului de la Bruxelles vine după ce între acesta și ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a avut loc o întâlnire. La conferința de presă de după întrevedere a participat și Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, conform NYTimes.

„Procedurile penale și judiciare trebuie să se bazeze pe prezumția de nevinovăție. Jurnaliștii și societatea civilă trebuie să poată să-și facă munca importantă”, a afirmat Hahn, referindu-se la 14 activiști și academicieni, reținuți săptămâna trecută pentru suspiciunea de implicare în protestele din 2013, menite să-l dea jos de la putere pe Erdogan. 

Mogheria și-a subliniat și ea îngrijorarea cu privire la soarta politicianului pro-kurd Selahattin Demirtas, făcând apel la eliberarea acestuia.

În răspuns, ministrul turc a cerut Uniunii Europene să nu-i mai protejeze pe „cei care se angajează în activități cu scopul de a înlătura guvernul ales în mod democratic al Turciei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *