Nouă ipoteză privind motivul pentru care oamenii distribuie fake news: nu acordă destulă atenție conținutului

O nouă ipoteză cu privire la motivul pentru care oamenii distribuie pe social media fake news-uri a apărut.

Un studiu publicat în revista Psychology Science afirmă că, contrar concluziilor de până acum, oamenii ar răspândi dezinformarea pentru că nu reușesc să își dea seama dacă conținutul este real sau fals. De vină nu ar fi însă lipsa capacității de a face o distincție, ci că aceștia nu ar acorda destulă atenție conținutului.

„Oamenii presupun adesea că dezinformarea și știrile false sunt partajate online, deoarece oamenii sunt incapabili să distingă ceea ce este adevărat și ceea ce este fals. Cercetările noastre dezvăluie că nu este neapărat cazul. În schimb, descoperim că oamenii tind să împărtășească informații false despre COVID. -19 pe rețelele de socializare, deoarece pur și simplu nu reușesc să se gândească la acuratețe atunci când iau decizii despre ce trebuie să împărtășească cu ceilalți”, a declarat autorul principal al studiului, Gordon Pennycook, de la Universitatea din Regina, Canada, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au supus 1700 de adulți la două teste diferite. În primul, participanților li s-a cerut să indice care titluri, prezentate sub forma unor postări de Facebook, li se par veridice. E important de menționat că, înainte de a supune voluntarii acestui test, echipa a adunat 15 titluri false și 15 adevărate despre Covid-19, pe care ulterior le-au trecut printr-un proces riguros de fact-checking.

Primul studiu relevă că oamenii au mai multe șanse să distribuie informații înșelătoare dacă s-au bazat pe intuiție. De asemenea, ei au descoperit că, în general, oamenii nu s-au gândit foarte mult la exactitatea informațiilor când au luat contact cu aceste postări.

În cadrul celui de-al doilea test, respondenților li s-a cerut să judece cât de precise sunt informațiile dintr-un titlu prezentat înaintea altuia. Ordinea în care participanții au văzut postările au influențat drastic modul în care aceștia au cotat celelalte știri.

1 Comentariu

  1. eu cred că sunt motive mai diverse,funcție de mediul în care trăiește persoana respectivă!la țară,în zone rău famate în care poliția e cvasi-inexistentă și se propagă violența verbală și fizică,etc.un sociolog corect(nu pieleapuleanu sau alții ca el), vă pot da răspunsuri mai aplicate funcție de fiecare exemplu!
    frustrarea,reaua credință,manipularea practicată de televiziuni ca a3 și rtv(printre cele mai nocive),sărăcia aproape endemică în zone rurale,puțină școală,proasta comunicare și informare din partea autorităților,etc!
    crezi că dacă ar citi tot textul ,setatul,manipulatul și deja convinsul de dreptatea sa și-ar schimba motivația și acțiunile?nu!
    cred că sunt 2 categorii de asemenea persoane:1.cei care sunt manipulați dar nu vor recunoaște în veci și 2 cei care o fac cu bună știință!
    sunt multe de discutat dar ms pt răbdare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *