NIHIL SINE DIE. Sfârșit de drum pentru jurnalistul Cornel Nistorescu?

„N-am semnat nimic, îmi pare rău. Şi nici nu m-a băgat Securitatea în diverse instituţii, n-am fost printre cei acoperiţi pe-afară, cum sunt alţii care s-au întors după aia. Dacă scoate cineva o dovadă, e în ordine.”

Este ceea ce declara, în anul 2009, cel care a fost considerat, mulți ani, un reper al jurnalismului românesc, același om al cărui editorial dedicat Statelor Unite ale Americii imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001 făcea înconjurul lumii, crescându-i reputația la cote fără precedent. Și al cărui curriculum vitae cuprinde, printre altele, următoarele publicații: „Viața studențească” (1974-1980), „Scânteia tineretului” (1980-1983) și „Flacăra” (din 1983). După 1989, acesta a fondat  împreună cu Mihai Cârciog trustul „Expres” și a condus Evenimentul zilei din 1997 din 1997, după demisia lui Ion Cristoiu și până în 2005.

Nu în ultimul rând, este vorba despre aceeași persoană care conduce în prezent o publicație reșapată din ruinele a ceea ce a fost cândva un nume cu notorietate în jurnalismul românesc: Cotidianul. Din păcate pentru acesta însă, credibilitatea sa primește o lovitură puternică astăzi, 12 aprilie, în urma dezvăluirii făcute de Revista 22 conform căruia acestuia a fost colaborator DIE, mai precis al UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Suspiciuni în privința acestui lucru planau de altfel de mult timp, chiar Ion Cristoiu fiind cela care declara, la un moment dat, că „(…) a scris într-o publicație a Securității de la  Madrid, sub pseudonimul Bogdan Nisipoiu, articole comadandate și plătite de Direcția de Informații Externe a Securității”.

L-ați recunoscut, desigur, în descrierea făcută mai sus pe nimeni altul decât Cornel NIstorescu. Numele său nu este însă singular pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului dată publicității astăzi. Printre cei aflați în evidențele unității regăsim nume precum cele ale lui Ion Aurel Pop, devenit recent Președintele Academiei Române, sociologul Dorel Abraham, sau consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu.

Sursa foto: inpolitics.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *