Nicaragua e pe punctul de a adopta două legi care vor afecta dramatic libertatea presei
Congresul Republicii Nicaragua dezbate, în aceste zile, un set de legi care vor afecta în mod dramatic libertatea presei, dacă sunt adoptate.
Una dintre propunerile legislative prevede ca autoritățile să poată dispune arestarea jurnaliștilor, dacă consideră că aceștia au propagat fake news-uri, arată Vice.com.
Cea de-a doua lege îi vizează pe corespondenții străini, care ar fi obligați, împreună cu orice altă instituție non-guvernamentală, să își înregistreze veniturile. Prin acest proiect, Congresul – fidel președintelui Daniel Ortega – susține că va limita așa-zisele interferențe străine în politica internă a statului.
Nathalie Southwick, membru al Comitetului pentru Protejarea Jurnaliștilor din America Centrală și de Sud susține că legislația este „ambiguă” și „lasă spațiu suficient autorităților pentru a criminaliza mass-media independentă și pe jurnaliști, pur și simplu pentru că își fac treaba”.
Un viitor sumbru pentru mass-media din Nicaragua
Însă situația presei din Nicaragua nu era nici până acum una fericită. Conform barometrului realizat anual de către Reporters without Borders, Nicaragua se află în prezent pe locul 117 în ceea ce privește libertatea de exprimare a presei, cu trei poziții mai jos față de anul precedent.
Mai mult decât atât, organizația internațională subliniază faptul că „realegerea președintelui Daniel Ortega în noiembrie 2016 pentru un al treilea mandat consecutiv a fost însoțită de numeroase atacuri asupra mass-media, în special cea de opoziție. Jurnalismul în ansamblu este stigmatizat și jurnaliștii sunt adesea ținta campaniilor de hărțuire, a arestării arbitrare și a amenințărilor cu moartea. La demonstrații, reporterii sunt tratați ca participanți și sunt adesea atacați fizic. Persecuția presei independente a devenit mult mai intensă de la înrăutățirea crizei politice din aprilie 2018”.
Presiunea pusă de autorități asupra jurnaliștilor a ajuns la un asemenea nivel încât unii dintre ei, critici la adresa lui Ortega, au fost nevoiți să fugă din țară.
Este cazul lui Carlos Fernando Chamorro, al cărui sediu a fost percheziționat de către poliție și jefuit ca urmare a poziției sale dure privind regimul actual, relatează The Guardian. Alții, acuzați de terorism, au fost închiși – este vorba despre Lucía Pineda Ubau și Miguel Mora de la 100% Noticias.
sursa foto: CNN
Articole asemănătoare
O jurnalistă australiană, angajată a televiziunii chineze de stat, reținută fără explicații în Beijing
Un oficial rus afirmă că susținătorii lui Navalnîi au amenințat-o
Un bosniac a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a amenințat jurnaliști
Polonia a interzis canalul rus de propagandă externă RT
Un preot ”predică” conspirații anti-vaccin pe Facebook: „Logica oii. Decât muci și febră, mai bine niște miocardită”