Neînțelegerile din PSD se resfrâng și în presă: nici publicațiile apropiate partidului nu se hotărăsc pe cine să susțină la prezidențiale
Deși nu mai este atât de mult până la alegerile prezidențiale, Partidul Social Democrat încă este în căutări pentru candidatul potrivit pentru cursa electorală din noiembrie. Evenimentele de la Congresul PSD din luna trecută au întețit pariurile pentru cine va fi susținut de partid în întrecerea pentru fotoliul de la Cotroceni.
Asta se vede și din ce scriu publicațiile care au susținut de-a lungul timpului formațiunea politică condusă în prezent de Viorica Dăncilă. Până și presa apropiată PSD se împarte în mai multe tabere atunci când vine vorba de candidatul social-democraților.
Sputnik: Ce bine era dacă candida Șerban Nicolae…
Deși nu o afirmă clar, Dragoș Dumitru cam regretă că Șerban Nicolae nu e luat în considerare de partid, dovadă fiind faptul că nici măcar n-a fost luat în considerare atunci când a venit vorba de testarea în sondaje. Autorul îl descrie în analiza ”S-a terminat: PSD are doar trei variante la președinție – dar una singură e valabilă!” pe Șerban Nicolae ca fiind ”un om politic de mare valoare, un candidat experimentat și periculos – din păcate așa îl vede și structura actuală a PSD, care cu siguranță NU l-ar susține. În plus, Șerban Nicolae e un ”rebel limitat”, nu se va pune contra partidului – și neavând vreo organizație în spate se va supune deciziilor, nu va face o frondă de lungă durată”.
Însă Dragoș Dumitriu propune alte trei variante plauzibile de candidat: Viorica Dăncilă, Liviu Pleșoianu și Mircea Diaconu. Dacă vă așteptați ca Sputnik să-l prefere pe premier, o să fiți dezamăgiți. ”În viziunea autorului”, prim-minisitrul era un candidat bun, ”până să apară căderea lui Dragnea”. Disocierea de fostul lider al PSD, ajuns la închisoare, ar asmuți electoratul împotriva lui Dăncilă, lucru care nu i-ar aduce prea multe șanse.
Lui Liviu Pleșoianu – un personaj lăudat de Sputnik de mai mult timp, mai ales pentru discursul său anti-SRI și anti-european – îi sunt benefice tendințele sale naționaliste, însă ar putea să nu obțină susținerea baronilor PSD pentru că a criticat-o pe Dăncilă după ce ea i-a întors spatele lui Dragnea.
Ceea ce ne duce la singura variantă pentru PSD, în viziunea lui Dragoș Dumitriu – cea ”de împrumut”. E vorba de Mircea Diaconu, care ”NU este doar un mare actor, ci un politician experimentat, serios și inteligent, deprins cu manevrele la nivel înalt din Guvern și din Parlamentul european”. Și să nu uităm, Sputnik ne promite că nu prea are ”probleme – subiective și obiective”. În analiză se mai menționează vag și despre o susținere pe care trustul Intact i-ar oferi-o, precum și o apropiere de partenerul de coaliție al PSD, ALDE.
Nu e prima oară când trompeta Kremlinului încearcă să-l propulseze pe Diaconu în brațele social-democraților, înainte de prezidențiale. Tot Dragoș Dumitriu a scris, doar că luna trecută, un articol pe tema asta, care sună mai repede a reclamă, decât analiză: ”Mircea Diaconu – candidatul PSD pentru Prezidențiale! Primul cu șanse, după Ion Iliescu!”. Titlul vorbește de la sine.
”Nu e un personaj anti-sistem, ci un om de cultură și politician rafinat, cu o experiență considerabilă – atât în Parlamentul României ori la Bruxelles, dar și ca ministru – și provine chiar din ținutul originar al românismului!”, scria Sputnik, pe 13 iunie, referindu-se la actorul Mircea Diaconu.
EVZ, ceva mai vag
EVZ n-o spune clar, dar din cel mai recent articol despre viitorul PSD la prezidențiale (din momentul redactării acestui articol) lasă să se înțeleagă că Viorica Dăncilă nu ar trebui să fie candidatul social-democraților.
Dan Andronic scrie în ”Dezastru la PSD: Dăncilă, Fifor, Teodorovici, cifre de râs în sondajul intern pentru prezidențiale” că niciunul dintre cei cinci posibili candidați din partea PSD (Dăncilă, Fifor, Teodorovici, Nicolae și Pleșoianu) n-are șanse să câștige fotoliul de la Cotroceni, obținând scoruri sub 10%. Singura salvare ar fi Gabriela Firea, care ”la capitolul încredere aceasta are peste 30 la sută”, dar pe care nu ar vrea-o Dăncilă, după cum se arată în articol.
Analiza continuă apoi prin afirmația făcută sub anonimat a unui presupus membru PSD, care o descrie pe actuala șefă a PSD ca fiind mai rea ”decât Dragnea”. Tot acesta invocă și teama Vioricăi Dăncilă de a nu pierde puterea internă dacă o promovează pe Firea ca și variantă a social-democraților.
La urmă, QMagazine
QMagazine e mai mult un bonus. De-a lungul timpului, publicația by Floriana Jucan n-a făcut prea multe afirmații în privința candidatului PSD, și nici în privința articolului pe care îl voi menționa nu se poate afirma că pune toți banii pe vreun personaj, însă este greu să nu-l menționez.
Într-o analiză lungă (”PSD n-a pierdut alegerile din 26 mai, ci pe cele din 29 iunie”), Floriana Jucan – pardon, Nora Noapte – trece în revistă istoria formațiunii politice, incluzând perioada FSN-istă, și critică schimbarea de atitudine a noii conduceri a partidului. Viziunea autoarei cu privire la presupusele greșeli făcute de PSD în prezent se exprimă cel mai bine într-o frază: ”În măsura în care Congresul PSD nu a vorbit despre „statul paralel”, s-a făcut complice cu el”.
Ce mi se pare foarte interesant și e de notat e că de la a-i dedica ode Vioricăi Dăncilă, ”Nora Noapte” a ajuns să o critice voalat pentru modificarea (bruscă, ce-i drept) a viziunii partidului.
Articolul se sfârșește prin insirarea unui discurs de-al lui Liviu Pleșoianu despre statul paralel. Tânărul social-democrat a mai fost amintit pe parcursul analizei, acesta fiind lăudat pentru curajul de a continua să vorbească despre temele sale preferate: abuzurile din Justiție și influența externă asupra politicii românești.
Ar mai fi de menționat că, la un moment dat, există un paragraf evidențiat despre posibilitatea ca alegerile să fie măsluite iar PSD să piardă ”în favoarea partidelor pro-germane”, ”drept pentru care va trebui să prezinte un candidat de paie sau să își saboteze propriul candidat”.
Este de așteptat ca până la anunțul oficial făcut de formațiunea politică a Vioricăi Dăncilă să tot vedem astfel de articole, în care sunt aruncate diverse nume. Primele două exemple sunt dovada că, cel mai probabil, și în PSD există mai multe facțiuni care sunt sau nu de acord cu deciziile centrale.
Articole asemănătoare
Yandex, Google-ul rusesc, s-a lansat pe piața mașinilor autonome. Pe când prima mașină spre Marte?
Recidivismul, o problemă în România: nu se știe câți deținuți eliberați mai repede săvârșesc alte infracțiuni
În UE, X are mai puțini moderatori de conținut decât platformele rivale
Românii sunt cei mai mari devoratori de fake news din UE! Concluziile unui eurobarometru nimicitor. EXCLUSIV
Cenzura poate exista și acolo unde cortina democrației n-a fost încă trasă