După ce Donald Trump și-a asigurat o diferență confortabilă în fața Kamalei Harris, grupările de extremă dreapta care cred că alegerile din 2020 au fost fraudate, au devenit tăcute. Tăcerea lor este curioasă, mai ales că în zilele de dinaintea alegerilor – dar și în timpul acestora – se mobilizaseră și distribuiau informații false despre fraude masive în zone care votau, tradițional, cu partidul Democrat.
Telegram, platforma de social media unde aceste grupuri activează, a fost împânzită cu câteva zile înainte de alegerile din 5 noiembrie cu mesaje de raliere, care cereau chiar și violențe dacă Trump ar fi pierdut.
Postările făceau parte dintr-o rețea vastă a mai multor organizații extremiste de dreapta – printre care și Proud Boys, grupul care a stat la baza insurecției din 6 ianuarie 2021 – menită „să pună la îndoială credibilitatea alegerilor prezidențiale, să interfereze cu procesul de votare și, eventual, să conteste rezultatul”.
Direcția a fost una îngrijorătoare, iar vârful postărilor conspiraționiste legate de fraudă electorală a fost atins atunci când Donald Trump a scris pe rețeaua sa socială, chiar în timpul alegerilor, că în Philadelphia se desfășoară un furt masive de voturi. Acuzațiile, bineînțeles, erau false – autoritățile negând clar orice fel de fraudă.
Din momentul în care Trump a atins un avantaj considerabil în fața lui Harris, postările despre presupuse furturi sau fraude electorale au început să dispară. În momentul în care Trump a căștigat alegerile, nici el, nici susținătorii acestuia sau grupările extremiste care l-au sprijinit nu au mai vorbit despre probleme la vot.
„De îndată ce a început să pară că Trump va câștiga, negaționismul electoral a devenit foarte, foarte tăcut”, a declarat un expert dintr-o companie ce a analizat platformele de social media pentru a identifica afirmații legate de fraudă, citat de New York Times.
Center for an Informed Public, o organizație de cercetători din cadrul Universității Washington, a urmărit discursul online cu privire la declarații conspiraționiste de pe X, fosta Twitter, legate de o fraudă din Pennsylvania. Analiza acestora a scos la iveală că aceste afirmații au început să dispară treptat când a devenit clar că Trump va câștiga.
După anunțul oficial al victoriei lui Trump, acuzațiile despre fraude masive sau furturi au dispărut aproape complet din cercurile care au distribuit astfel de dezinformării, din 2020 încoace. Unul dintre mesajele postate de Proud Boys seara, când lucrurile nu arătau bine pentru Harris, spunea că „cei mai mulți dintre observatorii noștri de la Proud Boy s-au întors acasă”.
Leave a Comment