Narativele propagandei ruse, îmbrățișate de români: cum ne desconsiderăm poziția în relația cu partenerii strategici

De câte ori ați citit, pe rețelele sociale, că românii sunt ”sclavii” Europei sau, în situații extreme, ”colonia” partenerilor noștri occidentali?

Românii par din ce în ce mai predispuși să își împărtășească opinia negativă despre poziția țării în rândul parteneriatelor din care țara noastră face parte, acuzând statele occidentale că se folosesc de infleunța lor pentru a exploata în diferite moduri România. Frecvent, grupurile de Facebook sunt inundate de nemulțumiri la adresa UE, dar și cu teorii conspiraționiste despre influențe străine maligne care ne ”jefuiesc”, despre corupția morală a Occidentului și restricțiile legate de COVID-19.

Narativele seamănă cu eforturile propagandistice ale Kremlinului, care au jucat în ultimul deceniu în două direcții: aceea de îmblânzire a percepției fostului bloc sovietic asupra Rusiei, dar și de discreditare a statelor opozante. În mod cert, campaniile de dezinformare susținute de Moscova includ teme și abordări diverse, în funcție de profilul populației, însă se aseamănă prin tentativa de a scoate în evidență diferențele economice dintre țările vestice și cele estice.

Rusia lucrează cu ce poate

Influența Rusiei este una limitată asupra României, iar curentul naționalist – inspirat de Ungaria și Polonia – nu a ajuns încă în topul preferințelor românilor. Mai mult, Rusia nu are legături majore cu țara noastră nici din perspectivă economică, excepție făcând desigur importul de gaze naturale, bazându-se astfel pe canalelel propagandistice pentru a influența opinia publică.

În fond, nici românii nu sunt pro-ruși. Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research și publicat în 2021 arată că 81% dintre respondenți au afirmat că țara noastră trebuie să aleagă direcția Vest, în timp ce doar 16,9% apreciază că Rusia are mai degrabă o influență pozitivă asupra României.

În aceeași notă, 61,7% dintre români consideră că, de-a lungul timpului, Rusia a făcut mai mult rău României, în timp ce 19,1% cred că a făcut mai mult bine.

Din această perspectivă, narativele clasice promovate de Moscova erau sortite eșecului. Prin prisma reticenței românilor față de orice vine dinspre Kremlin, campaniile de dezinformare s-au concentrat asupra următorului obiectiv clar impus de Putin: discreditarea statelor vestice, care reprezintă pentru Rusia un impediment în obținerea poziției dominante pe scena internațională.

Pensula din mâna lui Putin

Există trei narative asumate de propaganda rusă și pe care le regăsim în spațiul românesc, prin reacțiile din mediul online:

  • NATO reprezintă un pericol 
  • UE este pe punctul de a se destrăma 
  • Românii sunt sclavii Europei și ai Statelor Unite ale Americii

În cazul acestuia din urmă, motivația vine din poziția României de membru NATO și țară care deține un scut anti-rachetă. Prin diverse metode de subversiune, Moscova a încercat să țină sub control tendința expansionistă a Alianței Nord-Atlantice, iar nu de puține ori, presa rusă susținută de stat a promovat ideea unei mai mari prezențe militare a Rusiei în zona Mării Negre.

Implementarea ideii că românii sunt victime ale Americii a fost făcută prin promovarea sistematică a lipsurilor țării noastre și portretizarea politicienilor români drept actori servili ai SUA. De aici și ideea că America este, în relația cu România, o putere colonizatoare.

Un alt aspect vizat de eforturile Moscovei este discreditarea modelelor deopotrivă americane și europene, precum cultura de masă sau anumite trenduri politice. Deschiderea Occidentului către importanța incluziunii sociale au dus la accentuarea eforturilor Rusiei de discreditare a ideii de ”political corectness”, portretizată drept o idee extremă, care pune în pericol securitatea populației. Inclusiv Putin a vorbit pe tema corectitudinii politice, despre care a spus că duce „la punctul în care oamenii vorbesc serios despre înregistrarea partidelor al căror scop este legalizarea propagandei pedofiliei”.

22 Comentariu

  1. 1. De ce mi se baga pe gat homosexualitatea?
    2. De ce mi se baga cu forta vaccinurile?
    3. De ce mi se scumpesc lumina, caldura si alimentele?
    4. De ce nu am voie sa adopt ce legi vreau eu la mine in tara?
    5. De ce au fost arestati oamenii de afaceri romani si distruse afacerile romanesti?
    6. De ce sunt cenzurat pe retelele sociale?
    7. De ce sunt avantajate minoritatile de orice fel in fata majoritatii?
    8. De ce e atacata Biserica de catre grupari coordonate din afara Romaniei?

    JOS UNIUNEA EUROPEANA!!

    1. UE ne da anual multe miliarde de euro. Aproape tot ce construim sau modernizam (spitale, scoli, ferme animale, strazi, autostrazi) se realizeaza cu bani europeni. Uniunea europeana inseamna libera circulatie a marfurilor si a oamenilor. Poti sa exporti in Germania sau sa muncesti in Italia cat de mult vrei. Inainte, pe vremea lui Ceasca, salariu era mai mic de 100$ pe luna.

      1.Daca ai o problema cu homosexualii atunci iti urez pe langa multa sanatate ca fiul tau sa vina peste cativa ani si sa iti spuna ca si-a dat seama ca e homosexual. Asta o sa te faca mai putin obtuz.

      2. Daca nu esti vaccinat atunci stai departe de mine. Vaccinul nu tine de UE. China, USA si Rusia au si ele vaccin. Daca nu ai vaccin si te prind ca imi sufli in fata s-ar putea sa te invit afara la o mica discutie.

      3. Caldura si lumina se scumpesc pentru ca Gazpromul si Rusia (monopol gaze) ne santajeaza in speranta de a accelera adoptia trasee de gaz prin afara ucrainei.

      4. Un cetatean UE trebuie sa aiba aceleasi drepturi oriunde ar fi in UE. In UE dictaturile nu sunt tolerate.
      5. Afacerile romanesti au fost ajutate de UE prin „bani europeni”, „fonduri europene”, investii in autostrazi si infrastructura si utilitati care stimuleaza direct afacerile romanesti.
      6. Ca sa ne aparam de atacuri dirijate prin intermediul retelelor sociale. Ca tara trebuie sa ne aparam inclusiv de dezinformare, de armate de troli platite ca sa imprastie minciuni. E o problema de siguranta nationala.
      7. Care minoritati?
      8. Urmareste documentarul recorder despre marele alb si ai sa intelegi ca biserica nu e atacata din afara romaniei ci de oamenii care o conduc.

      Dasfidania 😉

      1. Nu ca as fi de acord cu lista zevzecului de mai sus, care este un „extremist” dar,
        nici tu nu esti departe de el (varianta 1 – esti un extremist din ala corect politic sau varianta 2 – esti orb si spalat la greu pe creier. In fine oricum ar fi ma vad obligat sa iti raspund si incep:
        – UE nu iti da anual miliarde de euro de pomana sau ca in bunatatea lor infinita nu mai pot dormi de grija bunastarii romanilor. Iti dau banii aia pentru ca si noi la randul nostru am oferit CEVA (am vandut catre companii din Franta si Italia distributia de energie si gaze naturale Engie, Enel, etc; am permis accesul nerestrictionat pe piata a marilor lanturi gen Metro, Carrefour, Kaufland s.a.m.d; am vandut pe te miri ce Petrom la austriecii de la OMV …si exemplele pot continua). Te-ai lamurit acum ca nimic nu este pe gratis ? 🙂 Probabil ca este o relatie din care castigam ambii si noi si EU …dar nimeni nu „ne-a dat miliarde” …
        1. cred ca marea majoritate a romanilor nu au nimic impotriva minoritatilor sexuale, suntem in general o natie toleranta si avem griji mult mai mari decat cine cu cine …
        Suntem insa impotriva oricarei forme de exchibitionism sexual …si nu dorim ca copii nostri, din frageda princie, sa aibe acces la informatii de acest gen..intelegi.. sa sumarizez daca ai alta orientare sexuala este fix problema ta. Ti se cere doar sa fii decent in comportament.
        2. subscriu, a te vaccina este dovada de responsabilitate cetateneasca, asta spune multe despre noi si despre cat de (ne) educati suntem.
        3. in pare parte este adevarat, furnizorul a marit pretul la materia prima, insa aceeasi UE pe care o ridicai in slavi mai sus ca ne da A PERMIS -prin inactiunea ei la comanda marilor cercuri financiare occidentale – rusiei si gazpromului sa santajeze si sa mareasca preturile gazului intr-un mod absolut nesimtit.
        4. in UE anumite regimuri iliberale sunt tolerate vezi Ungaria, Polonia, presedintele Cehiei etc.. iliberal = un pic totalitar ..ca numai democratie nu este in Ungaria 🙂
        5. probabil ca afacerile mici care nu au mare valoare adaugata au fost „ajutate”
        In schimb afacerile mari care faceau concurenta occidentalilor si aduceau mult + valoare au fost ajutate sa moara, lichidate ca urmare a ingerintelor acelorasi occidentali, deschide ochii UE/Occidentul nu sunt niste ingerasi binevoitori ci sunt niste afaceristi verosi care urmaresc doar sa faca profit (si ai nostri guvernanti i-au lasat).
        6. corect spus, este chiar un atentat la siguranta nationala, ar trebui ca statul si noi toti sa facem mai mult in privinta asta.
        7. toate minoritatile, eu unul ca majoritar ma simt discriminat in propria-mi tara.
        8. in general ideea de biserica, de credinta nu este rea, OMUL trebuie sa aibe un crez (este opinie personala) insa intradevar anumiti reprezentanti ai bisericii nu ii fac cinste, din pacate 🙁

        Cam atat ..

        1. ADEVARAT SI CORECT, CEI MAI MULTI ROMANI ASA SE SIMT SI TRAIESC IN PROPRIA LOR TARA.CAT DESPRE CEI PLECATI SA LUCREZE PESTE GRANITE, BANUIM CA TOT LA FEL.

        2. Nu mă bag la alte puncte, dar la punctul 4 aș vrea să dau niște exemple de firme românești care sunt de top pe plan mondial sau regional. Nu le-a dat nimeni în cap și nu i-a arestat nimeni, pentru că au fost pur și simplu cei mai buni în domeniile lor (sau măcar pe apropape)

          – Bitdefender – lider mondial în securitate informatică
          – UIPath – mai puțin cunoscut la noi, dar este lider modial în automatizări software (roboți virtuali)
          – Emag – cred că toată lumea de aici a cumpărat ceva de pe emag.ro

          Ideea e că deja Bitdefender și UIPath au devenit multinaționale, iar emag e probabil pe cale de a face acest pas, pentru că aceasta e direcția firească a creșterii în lumea în care trăim. O firmă din România care se limitează la România nu va deveni niciodată un jucător global important, iar mai devreme sau mai târziu va fi cumpărată de o firmă mai mare care vrea să intre pe piața din România.

    2. 1. Nu-ti baga nimeni pe gat nimic, nu vrei sa fii homosexual, nu fi! Simplu!
      2. Pt ca daca neuronul tau nu pricepe ca ignoranta ta poate omora alti oameni, statul este nevoit sa te forteze intr-un fel. Aceasi retorica o aplici peste tot? Daca eu vreu sa ma urg beat la volan si sa-tio fac terci toata familia, cine esti tu sa-mi interzici asta?
      3. In momentul in care un fenomen global afecteaza un numar de industrii si cai de transport, cererea e mai mare decat oferta si pretul creste. Cauta si tu gugal cum functioneaza economia libera.
      4. Pt ca atunci cand am aderat la UE am promis ca ne aliniem culturii si valorilor europene, multi dintre noi facem asta pt ca am trait in caverne fara lumina si caldura si nu vrem sa ne intoarcem inapoi in eveul mediu
      5. Pentru ca au facut ceva ilegal si afacerilor erau ilegale. Urmatoarea intrebare!
      6. Problema e la tine, nu la retelele sociale. Lasa ura de sex, natie, religie si aberatiile conspirationite deoparte, nu mai distribui minciuni (cu consecinte grave daca alt bezmetic le crede) si totul o sa fie bine
      7. Nu sunt avantaje ale minoritatii, sunt drepturi fundamentale carora unui grup de indivizi le-au fost restranse. Nu sunt avantaje in plus, sunt drepturi identice ca alor tale
      8. Biserica nu e atacat din afara, ci din interior, de cetateni platitori de taxe care s-au saturat sa vada sute de milioane de euro varate in buzunarele popilor in schimbul voturilor. Pe de alta parte, banuiesc ca esti perfect de acord cand biserica e sustinuta de grupari din afara, Rusia mai precis, nu-i asa?

      Am auzit ca Rusia accepta imigranti, zic si eu!

    3. 1. Nu vine nimeni peste tine sa te f***. Fiecare e liber sa faca ce-l taie intre patru pereti.
      2. Nu te ia nimeni de pe strada cu arcanul sa te vaccineze. Daca nu vrei sa intelegi ca 3 miliarde de oameni s-au vaccinat si n-au probleme de la vaccin, du-te sanatos oriunde nu e periculos sa infectezi pe cineva prin ignoranta ta.
      3. Anul trecut cand cadea pretul la petrol nu ti-ai pus nici o intrebare. Raspunsul scurt ar fi pentru ca ai chiluit de la ora de economie din liceu. E cam mult de explicat si aici si acum n-am rabdare cu tine.
      4. Pentru ca ai talentul sa adopti legi pro-coruptie, care ne fac rau tuturor.
      5. Pentru ca au incalcat legea. ‘Afacerile’ s-au distrus singure cand au disparut contractele cu statul.
      6. Pentru ca spui prostii si altii te cred si mor.
      7. Pentru ca ai tendinta sa fii rasist si xenofob.
      8. Nu e nici o grupare. Oamenii de bun simt se revolta la unele enormitati spuse de anumiti popi.

      Vezi ce probleme au britanicii de cand au reintrodus taxele vamale, controale la frontiera si ingradit circulatia fortei de munca.

      JOS INCULTURA SI PROSTIA!

    4. Stimate angajat al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti,

      In articol este vorba exact despre acest tip de manipulari pe care le raspanditi in Romania, prin Sputnik, Romania TV, Coalitia pentru Familie sau AUR. Raspunsul dumneavoastra doar argumenteaza textul.

    5. URSS..RUSIA DE FAPT FACEA APROAPE LA FEL
      si ..intreb..avem alta alegere concreta si viabila!
      Mergem ..si corectam cat putem..nu exustam in afara UE si fara SUA..Rusia abea asteapta…daca ar dori un bine pentru romani…ar elibera Transnistria….tezaurul …macar in bani echivelenti pe gaz…restul e propaganda criminala…KGB e f activ in Romania..sunt oameni in puncte cheie..

  2. 1. NATO = SUA in fapt. sa nu ne amagim! nu reperezinta un pericol! NATO isi urmareste propriul interes, noi suntem victime colaterale….
    2. UE nu se poate destrama! o metavers nu se destrama.
    3. Romanii nu sunt sclavii nimamui! ei sunt prostii tuturor! e o mare diferenta! de sclavie te poti elibera…
    din pacate de la Titulescu ( si el a suferit de sindromul pesches!!!) in coace geopolitica nu ne-a ajutat. ce este drept ca nici nu avem cu cine sa ne jucam cartile.
    apropo: pe voi cine va mana?

    1. Romanii se victimizeaza. Le place sa se vaiete, mai ales pe forumuri, unde alti vaicariciosi ii valideaza.

      E bun discursul asta de victima sa te simti important, dupa care sa mai ragai o bere.

  3. Păi decât „sclavii” rușilor, mai bine ai occidentalilor. Dacă privim spre est mă îndoiesc că privim către un prieten.

  4. După cum bine se remarca în articol, romanii rămân din păcate un popor rusofob dus cu zăhărelul spre toate aberațiile ideologice occidentale

  5. 1. pentru ca sunteti obsedat cu tema asta
    2. pentru ca asta este singur drum sa luptam cu pandemie
    3. se intampla in toata lumea, nu conteaza daca este EU sau nu
    4. pentru ca aveti democratia si trebuie sa vorbeste si cu alte cetateni
    5. din pacate afacerile romanesti fost distruse inainte intrare in EU
    6. pentru ca sunt plini de fake news, pornografie si agresivitate
    7. nu e adevarat. majoritate e intruna favorizata. va deranja, ca sunteti mai putin favorizat, decat inainte.
    8. poate nu tot este curat in biserica

    sunteti in EU voluntar, si aveti drept sa iesiti, daca vreti

  6. Foarte, foarte prompți postacii de serviciu de la Moscova…sau de oriunde!
    Pentru ca, daca ai doar putina minte si bunăvoința de a privi cu atenție împrejur, ai observa faptul ca niciodată in Romania nu s-a trăit mai bine decât acum.
    Iar toate observațiile voastre sunt marginale, lipsite de substanță, superficiale si se adresează unor persoane care reacționează visceral, fără o analiza prealabila a evenimentelor.
    Pe scurt, persoanelor cu un coeficient de inteligenta subliminal.
    Si da, exista, din nefericire si mulți din aceștia.
    Pentru ca, din nefericire, numărul mare de persoane care nu s-au vaccinat – si nu se vor vaccina- pentru ca le cresc solzi, coarne sau vor rămâne sterili ei si copiii copiilor lor este jenant de mare…
    Atât de mare, încât chiar ca este nevoie ca un eveniment infecțios ca acesta sa-i mai rarefieze.
    Nu este nicio paguba!

  7. Romanii „n-au imbratisat” si nu vor imbratisa niciodata „narativele propagandei ruse”! Pentru ca n-au fost/nu sunt/nu vor fi niciodata atat de prosti cum ii crezi tu, Alexandra!Poate doar unii carora nu le-a placut/n-au ascultat/nu i-a interesat „Istoria” spusa de bunicii si parintii lor, sau aceea predata la scoala sau scrisa in diverse publicatii si carti.
    Daca tu, Alexandra, ai fi trait, de exemplu, ziua in care Basarabia a fost cedata fara lupta, daca ai fi trait in anii ’50 sau vremurile in care ti se baga fortat pe gat (la scoala) o lingura de untura de peste gretoasa „de la tatucu’ Stalin” (cum ziceau activistii comunisti de atunci), ai fi inteles ca acest articol,cu acest titlu, este inutil. Dar(probabil) o fi bun pentru CULPABILIZAREA unui numar mare de cititori. Eu sunt sigur ca noi romanii suntem foarte ocupati in fiecare zi si imbratisam cu drag sotia, copiii, persoanele pe care le iubim, nu propaganda rusa! 🙂

    1. Bună ziua, Dan! Recunosc, n-am prins ziua în care România a cedat Basarabia, dar spune-ne tu, te rog, ce făceai pe 3 iulie 1940?

      1. „Bună ziua, Dan! Recunosc, n-am prins ziua în care România a cedat Basarabia, dar spune-ne tu, te rog, ce făceai pe 3 iulie 1940?”
        Inteleg foarte bine de ce ai scris asta si nu orice altceva. Eu am scris doar un comentariu si atat. Nu te acuz, nu te jignesc pentru titlul si articolul tau. De-asta am si inserat in text: „de exemplu”…
        Pe mine nu ma intereseaza ce faceai sau ce faci tu, dar ai dreptate: sunt sigur ca ai vazut / ai fost acolo in clipa in care cei 18 sau 20 milioane de romani(cati or mai fi acum in tara), au „imbratisat narativele propagandei ruse”. Probabil ca a fost un „moment” deosebit, care te-a determinat sa scrii articolul. Oare cand s-a intamplat asta? In ce zi, luna, an?Astept un nou articol cu aceasta tema, poate dezvolti subiectul si aflam cat de lunga sau cat de „pasionala” o fi fost imbratisarea asta si/sau cate persoane cu cetatenie romana au participat la asa ceva.
        Iti mai ofer inca un exemplu: inainte de ’89, la chioscurile de ziare se gaseau revistele: „Uniunea Sovietica” si „Sputnik”. Si astea erau, tot niste… „narative ale propagandei ruse”. Insa nu le cumpara nimeni si nu vorbea nimeni despre ele sau despre continutul lor. De-asta eu cred ca poporul roman nu se lasa / nu se va lasa niciodata influentat de propaganda rusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *