Motivele pentru care n-ar trebui să ne mire că TVR-ul își cenzurează jurnaliștii
- O jurnalistă a televiziunii de stat a fost retrasă de către conducerea TVR de pe domeniile sale de lucru. Motivul? Ar fi ”prea agresivă”.
Asta scrie presa din România de aseară, de când surse ale Paginademedia.ro au dezvăluit că au existat tensiuni între reporterul Andreea Dumitrescu și șefa știrilor, Mădălina Rădulescu. Aceasta din urmă i-ar fi oferit jurnalistului în cauză să lucreze pe alt domeniu (primării), deși ea se ocupa de doi ani de PSD, de Parlament și de Curtea Constituțională. Înainte să vină la TVR, Dumitrescu tot spre presa politică s-a îndreptat.
Schimbarea bruscă în peisaj s-ar fi produs după ce reporterul i-ar fi pus mai multe întrebări premierului Viorica Dăncilă în decursul zilei de luni.
Întrebată de către Paginademedia despre ce va face în continuare, Andreea Dumitrescu a afirmat că „ia în calcul demisia„.
O istorie lungă de derapaje
Cazul acesta nu este unul singular. În decursul anului trecut, G4Media.ro anunța că un alt corespondent al TVR ar fi fost mutat pentru că nu i-a pus o întrebare comodă premierului Dăncilă. Subiectul ce trebuia abordat de Ionuţ Gheorghe fusese atins deja de Jean-Claude Juncker, cu care ținea premierul conferința.
Imediat după întoarcerea sa în țară, reporterul a fost anunțat că va fi dublat la Guvern, acolo unde era acreditat. Ionuţ Gheorghe n-a mai fost trimis niciodată să relateze de la Palatul Victoria.
Același jurnalist a fost subiectul unei discuții surprinse de Dragoș Pătraru, când Doina Gradea îi povestea că acesta a cerut de la Comisia Europeană o poziție privind legile justiției, deși ”nu era la serviciu” și ”n-a vorbit în ședință”. Citiți mai multe AICI.
realizatorul cu un salariu dublu decât șeful său
În luna noiembrie a anului trecut, Libertatea a dezvăluit câți bani ia realizatorul emisiunii ”România9” – aflată pe locul 14 în topul talk-showurilor din România. Ionuț Cristache primeşte de la TVR un salariu net de aproximativ 5.650 de euro. În urma calculelor făcute de Libertatea, care a luat în considerare sporul de audiență, jurnalistul ar mai primi lunar în mână 1.300 de lei.
Astfel, moderatorul emisiunii difuzată în prime-time pe TVR de luni până joi lua un salariu de două ori mai mare decât fostul director general al TVR, Irina Radu, a câştigat în 2017, potrivit declaraţiilor de avere, undeva pe la 14.000 de lei pe lună, respectiv puțin peste 3.000 de euro. Un reporter câştigă în TVR în medie 3.000 de lei.
Cristache s-a făcut remarcat și în 2013, pe vremea când lucra la Antena3. Dându-se drept consilier al edilului Sectorului 2 al Capitalei de la acea vreme, Neculai Onțanu, a cerut cantități mari de sarmale de la mai multe restaurante, pentru parada de 1 Decembrie. Astfel, pe numele lui Ionuț Cristache a fost deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale şi escrocherie – de aici și porecla de ”Sărmăluță”.
Deputatul USR Iulian Bulai a scos la iveală și sumele plătite de către TVR invitaților din emisiunea amintită anterior. În numai zece luni, televiziunea de stat a plătit un total de 47.176 de euro către cinci invitaţi.
”Cap de porc”
În luna mai a anului trecut, Dragoș Pătraru făcea publice mai multe înregistrări cu derapajele Doinei Gradea față de jurnaliștii TVR. Într-una dintre acestea, Gradea se referă la o angajată că ar avea ”cap de porc”: „Stai, mă, să vezi. Băi, și se duce reportera noastră, care e o tipă cu cap de porc, să-mi bag picioarele, că nu poți să o scoți de pe post. Dar, ok femeia. Și în timp ce lumea se bucura că s-a făcut spitalul ăsta, că-i pentru copii, la Foișor, deci l-au refăcut, că-i o investiție spectaculoasă, asta o întreabă pe Firea: cum e cu statuile, nu știu ce, câte statui ați făcut în București? (…)Tot astăzi, ai înțeles? Ce să vezi? Fata ne spune că a pus-o EOD-ul de ieri, care i-a zis: n-ai ce întrebare să pui decât asta. S-o întrebi pe Firea, că avem subiect luat de pe Hotnews”.
Totodată, aceasta a recunoscut că se implică în politica editorială: „Deci ce merită ăștia? Pumni în gură! Pumni în gură! Nu mă bag în conținutul, în politica editorială! Da, când sunt derapaje, sunt nevoită, sunt obligată să fac asta. Dar ăștia merită poliție pe ei, le-am și spus: trebuia să aduc un șef din afară ca să vă taie! Că nu meritați altceva, decât să fiți tăiați!”. În altă discuție, șefa TVR îi spune lui Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației: ”Poate le faci și tu mai soft acum (emisiunile – n.red.), că tot am zis că nu mă bag, de sărbători acum, soft în sensul să te caci pe tine de râs”.
Ulterior, jurnaliștii TVR au afirmat, în cadrul unei scrisori deschise, că sunt îngrijoraţi de modul dispreţuitor în care conducerea tratează televiziunea publică şi pe cei care pun în practică principiile ei, adăugând că nu sunt „hateri de profesie”, aşa cum i-a numit Doina Gradea, ci doar încearcă să îşi facă meseria şi să îşi respecte publicul. Amintim faptul că directorul televiziunii de stat i-a criticat pe angajații săi că ar fi fost ostili cu orice partid aflat la guvernare.
audierea, transformată în conferință
În urma publicării înregistrărilor audio de către Dragoș Pătraru, Doina Gradea a fost chemată în fața Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor.
Totuși, directorul TVR n-a mai răspuns în fața parlamentarilor, întrucât un membru din partea PSD (Diana Tuşa) a solicitat ca Doina Gradea să îşi spună punctul de vedere şi să plece, fără întrebări sau dezbateri pe subiect. Propunerea a trecut cu opt voturi „pentru” şi patru „împotrivă”.
un sfert de oră din timpul unui actor italian, gaură în buget
Același parlamentar din partea USR a descoperit și suma pe care TVR ar fi plătit o ”firmă de apartament” cu 40.000 de oră pentru ca actorul italian Gabriel Garko să ținp un moment de 15 minute la Cerbul de Aur.
”Dacă pentru 35 de minute de recital un cântăreţ primeşte 7.000 euro sau 10.000 euro, televiziunea publică a plătit 25.000 euro. Cei doi co-prezentatori au primit 70.000 euro pentru două zile. 70.000 euro! Scenotehnica a costat 300.000 euro, închirierea scenei a costat 70.000 euro, paza, nu vă spun, că vă cruciţi”, a spus și Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor.
Totodată, deputatul PNL a anunțat că a depus o sesizare la Comisia de Conturi pentru a analiza mai multe aspecte financiare, conform Adevărul.
Articole asemănătoare
Fake news generează panică în Sri Lanka, iar Facebook nu are nimic împotrivă
Dezinformare de manual: propaganda pro-rusă inventează o falsă mobilizare la arme în România pentru moldovenii cu cetățenie română
Joe Biden își face campanie într-unul dintre cele mai populare jocuri, Animal Crossing
Meta face primul pas înapoi: nu mai acceptă postările care cer moartea șefilor de stat
Meta anunță abonamentul fără reclame pentru Facebook și Instagram, în UE