Meta a donat un milion de dolari pentru fondul de inaugurare a lui Donald Trump
Meta, pentru prima oară în istoria companiei, a donat un milion de dolari pentru fondul ce cuprinde evenimentele de inaugurare a lui Donald Trump. Compania nu a donat către fondul lui Trump din 2017 sau al lui Biden din 2021. Decizia este menită să refacă relațiile dintre președintele-ales și Mark Zuckerberg, după diferitele neînțelegeri din ultimii ani.
Marii șefi Big Tech s-au grăbit să-l felicite pe Trump, după ce acesta a câștigat alegerile, pentru a-i intra în grații. Conform unor surse din echipa lui Trump, acesta a făcut o listă cu liderii tech sau companiile care i-au sprijinit rivalii politici sau care l-au deranjat. Teama că răzbunarea ar putea veni prin intermediul instituțiilor de reglementare, a grăbit sectorul tech să-și arate deschiderea către o nouă administrație Trump.
Mark Zuckerberg a continuat politica de lingușire conciliere și a decis să doneze un milion de dolari pentru fondul de inaugurare, asta după ce l-a vizitat pe Trump la reședința acestuia de la Mar-a-Lago.
Donația este una fără precedent – la fel ca dorința sectorului tech de a nu ieși din vorba lui Trump, de teamă că ar suporta repercusiuni. Facebook, în special, a fost singularizată de Donald Trump, care l-a și amenințat pe Zuckerberg cu închisoarea, dacă alegerile ar fi fost fraudate.
De atunci, șeful Meta a renunțat la atitudinea neutră cu care s-a mândrit în ultimii ani și, după tentativa de asasinare a lui Trump, s-a apropiat tot mai mult de acesta. Scopul ar fi ca Zuckerberg să fie la masa deciziilor cu privire la politicile de reglementare a sectorului tech.
„[Mark Zuckerberg] a dorit să aibă un rol activ în dezbaterile pe care orice administrație trebuie să le aibă cu privire la menținerea poziției de lider a Americii în sfera tehnologică, inclusiv în domenii precum inteligența artificială”, a declarat Nick Clegg, șeful Global Affairs al Meta, citat de Financial Times.
Până acum, Trump pare să îndure prezența unui singur CEO miliardar din tech – Elon Musk – și chiar și în acest caz, lucrurile nu merg ca unse. Apropiați ai cercul lui Trump spun că Musk devine exagerat și depășește limitele relației sale cu viitorul președinte.
La fel ca restul sectorului tech, Zuckerberg se ascunde în spatele unor declarații care vorbesc de politici de dezvoltare sau inovație, despre necesitatea companiei pe care o conduce să fie prezentă la masa negocierilor, însă motivația este teama de posibile represalii. Entuziasmul, donațiile și valul de felicitări de pe social media, așadar, nu sunt decât încercări de a-i face pe plac primului președinte condamnat penal, Donald Trump.
Articole asemănătoare
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 95
Ambasada SUA în România: „Dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Rusia”
Donald Trump desconsideră tragedia 9/11. Cum a reacționat The Independent
Bilanțul cazurilor depistate cu COVID-19 în TVR a ajuns la 10. Ultima persoană infectată lucra de acasă
Amendă record. Instagram, sancționată de UE pentru proasta gestionare a datelor minorilor