Manuela Preoteasa, despre experiența sa în presă: Dacă spuneai cuiva că ești jurnalist în online, era ca și cum scriai în toaletă

Manuela Preoteasa, președintele EurActiv România – platforma înființată în 1999 de Christophe Leclercq, dedicată informării cu privire la chestiunile de interes pentru România în contextul UE – a stat de vorbă cu Editiadedimineata.ro, ocazie cu care a vorbit puțin despre jurnalism.

În timpul interviului, fondatorul Hotnews a dezvăluit câteva dintre regulile pe care orice om de presă ar trebui să le respecte, ce înseamnă corectitudinea unei informații dar și câteva lucruri personale.

Bună dimineața, Manuela! De obicei tu ții microfonul și tu pui întrebările. Cum e să răspunzi la întrebări? 

Manuela Preoteasa: Bună dimineața! E mai greu. 

Manuela, de ce pare jurnalismul de astăzi o specie a divertismentului? Chiar asta este? 

Manuela Preoteasa: Pâine și circ. Nu asta se cere?

Vrei să spui că asta cere publicul? 

Manuela Preoteasa: Da. Așa i-am obișnuit. 

Poate jurnalistul să schimbe lumea? 

Manuela Preoteasa: Să o reflecte. Să o arate așa cum e și poate așa cum nu vrea să se vadă sau nici publicul nu vrea să vadă. 

Ai la îndemână o definiție a jurnalistului? 

Manuela Preoteasa: Eu o leg de bună credință. E un termen pe care și justiție îl folosește. Bună-credință. Sigur că e nevoie de jurnalism. Dacă vrem să vedem așa cum suntem – dacă vrem să credem zvonuri sau manipulări, dacă ne place mai mult lumea asta… a ”post-truth”, a fake news. Eu i-aș spune ”facts”, nu ”fake news”. Aceasta e deviza mea, când dau definiția jurnalismului. 

Citește interviul integral pe Editiadedimineata.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *