Delir marca Sputnik după dezastrul PSD-ALDE la scrutinul european. Românii, certați pentru modul în care au votat

Site-ul de propagandă al Moscovei, Sputnik.md a luat foc după eșecul coaliției PSD-ALDE în alegerile europarlamentare și după condamnarea definitivă a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea. Ieri, 27 mai, subiectul numătul 1 al celor de la Sputnik a fost spălarea imaginii PSD și ALDE. În mai multe articole, apărute pe prima pagină propaganda Kremlinului trâmbița manipulări, jocuri de culise, comploturi secrete, mergând până la halucinanta afirmație potrivit căreia „românii au respins cea mai valoroasă echipă de europarlamentari”. 

Cu titluri precum „Urmează execuția lui Tăriceanu”, „Soluție salvatoare în PSD” sau „Liviu Dragnea i-a lăsat cu buza umflată pe protestatari”, singura misiune a celor de la Sputnik.md a fost diminuarea proporțiilor dezastrului pentru coaliția PSD-ALDE. Jurnaliști de casă precum Sorin Roșca Stănescu sau Răzvan Savaliuc s-au lansat în speculații conspiraționiste. Acesta din urmă spunea despre arestarea lui Dragnea că este o ”condamnare politică”, deși fostul lider al PSD avea la activ două dosare, fiind împiedicat și să dețină funcția de premier datorită unei condamnări pentru fraudă electorală. Ambasade străine, servicii secrete, președinte, toți sunt acuzați de jocuri de culise menite să-l saboteze pe Liviu Dragnea.

Conspirațiile se împletesc și au o înșiruire: „Se va profita de val pentru a pune în aplicare și execuția celuilalt lider al Coaliției, Tăriceanu”, potrivit lui Roșca Stănescu. Salvarea pentru PSD vine tot de la un personaj îndrăgit de Sputnik, Liviu Pleșoianu. El este îndicat de propaganda rusă drept „soluția salvatoare pentru PSD”. 

Nu în ultimul rând, portavocea Moscovei laudă prestația Vioricăi Dăncilă, aceasta „nu a cedat și nu a pierdut nicio clipă” și „a preluat totul în PSD”. Delirul celor de la Sputnik se încheie cu un articol în care românii sunt certați pentru că au „respins cea mai valoroasă echipă de europarlamentari”. 

În loc să trimită reprezentanții ALDE în Parlamentul European „o echipă de intelectuali de marcă, excelent pregătită profesional, oameni maturi, cu relații în toată Europa”, românilor li se bate obrazul pentru că au trimis un număr mare de exponenți ai fenomenului „m*ie”, „sorosisti, care au militat contra familia tradiționale, contra Bisericii Ortodoxe” și care „susțin diverse ciudățenii și singura lor armă e huiduiala radicală”. Așa-zisa „lecție de democrație” dată de site-ul propagandei putiniste reprezintă cireașa de pe tortul ipocriziei. Amintim că grupul „oamenilor maturi, cu relații în toată Europa”, era pe punctul de a rămân izolat la nivel european înaintea alegerilor europarlamentare, după ce s-a luat în calcul excluderea lor din grupul ALDE, datorită asaltului la adresa justiției din România, în timp ce grupul socialiștilor europeni înghețase relațiile cu PSD.

În fine, Sputnik.md se deconsipiră singur atunci când pe lângă temele expuse anterior, elogiază succesul forțelor extremiste din Italia și Franța în alegerile europarlamentare.