Cum a relatat presa internațională condamnarea lui Liviu Dragnea

Cel mai puternic politician din România a ajuns la închisoare. Este principala informaţie transmisă de jurnaliştii din toată lumea. Ziarele şi posturile TV internaţionale au comentat decizia Curţii Supreme. Au vorbit despre influenţa şi despre controlul exercitate de Liviu Dragnea asupra Guvernului şi Parlamentului.

„Controlul lui Liviu Dragnea asupra vieţii politice din România a luat sfârşit în mod spectaculos”, scriu jurnaliştii de la Financial Times, care notează că decizia instanţei vine la o zi după înfrângerea usturătoare de la alegerile europarlamentare.

„Cel mai puternic om din România, închis pentru corupţie. Este un moment jenant pentru România, care deţine în prezent, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene”, scrie şi Bloomberg, care vorbeşte despre scandalurile create în jurul fostului preşedinte PSD.

Austriecii de la Der Standard vorbesc şi ei despre condamnare: „Liviu Dragnea a fost forţa motrice din spatele modificărilor Legilor Justiţiei care au înfuriat românii şi Uniunea Europeană”, scriu ziariştii cotidianului, în timp ce subiectul apare şi pe site-ul Radio Europa Liberă„Încarcerarea lui Liviu Dragnea echivalează cu scoaterea din viaţa publică a celui care a împins schimbările controversate din sistemul judiciar”.

Vestea a ajuns rapid şi peste ocean, în Statele Unite, unde Washington Postşi New York Times scriu şi ele despre ştirea zilei din ţara noastră: „Cel mai puternic om din România merge la închisoare pentru corupţie”, notează jurnaliştii americani. Asta în timp ce Politico se întreabă ce se va întâmpla acum cu formaţiunea pe care a condus-o Dragnea în ultimii patru ani: „Condamnarea lui Liviu Dragnea creează un vid de putere în PSD şi pune sub semnul întrebării direcţia în care se îndreaptă partidul”.

Britanicii de la BBC nu puteau rata nici ei subiectul, în timp ce spaniolii de la El Mundo scriu concis: „Sentinţa pune capăt carierei politice a lui Liviu Dragnea, considerat până acum cel mai puternic politician şi premierul din umbră al României”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *