Lukașenko continuă presiunile asupra presei: un jurnalist a fost arestat, iar publicația sa a fost închisă

Aleksandr Lukașenko nu se abate de la planul său de a elimina orice formă de jurnalism. Miercuri, încă un jurnalist a fost arestat, după ce poliția a descins la domiciliul său.

Siarhei Satsuk, redactorul-șef al site-ului Yezhednevnik – o publicație online populară pentru investigațiile și relatările sale privind presiunile regimului asupra presei – a fost acuzat de mită. În urma percheziției a fost confiscat echipamentul electronic, dar și steagul opoziției din Belarus, conform Euronews.

Nu este prima oară când jurnalistul se află în spatele gratiilor din cauza unor acuzații de corupție. În martie 2020, a fost arestat pe acuzații similare, însă a fost eliberat rapid iar procurorii au renunțat la caz.

Publicația a fost blocată, și ea, tot miercuri. Acțiunea coincide cu lansarea, la începutul acestei luni, a unui proiect despre jurnaliştii şi activiştii independenţi care au fost etichetaţi drept ”extremişti” şi ”terorişti” de către regimul lui Lukașenko.

Satsuk devine astfel 30-lea jurnalist care se află în prezent în arest în Belarus. Începând de anul trecut, Aleksandr Lukașenko a intensificat abuzurile asupra presei, în încercarea de a se agăța de funcția pe care o ocupă de mai bine de două decenii.